Marineschepen.nl
 
   
 

Griekse marinehelikopter neergestort


Bericht geplaatst: 11-02-2016 | Laatst aangepast: 11-02-2016

Vannacht is een Griekse marinehelikopter neergestort in de Ege´sche Zee. De drie bemanningsleden zijn daarbij omgekomen. De AB212ASW(EW) was de boordhelikopter van het S-fregat Nikiforos Fokas, bij de Koninklijke Marine beter bekend als ex-Hr.Ms. Bloys van Treslong.

AB212
Een AB212ASW(EW) van de Spaanse marine, vergelijkbaar met de heli die vannacht in zee stortte. (Foto: Pablo Lanza en Sorruno - CC BY 2.0 )

De Nikiforos Fokas (ex-Hr.Ms. Bloys van Treslong) nam vannacht met boordhelikopter deel aan de jaarlijkse oefening van de Griekse marine, genaamd "Astrapti". De oefening speelde zich af in de buurt van het eilandje Kinaros, ten oosten van Naxos en noordoosten van Santorini.Om 0245 uur verloor het schip contact met de Agusta-Bell helikopter, waarna een grootschalige SAR-operatie werd opgezet. Onder andere een C-130 en een Super Puma van de Griekse luchtmacht voegden zich bij de zoekende schepen en andere boordhelikopters. Rond 0730 uur vanochtend werd het wrak gevonden, inclusief de lichamen van de vliegers en sensoroperator.

De oorzaak van de crash is nog niet bekend. Volgens de eerste berichten zou de helikopter geen noodsignaal hebben uitgezonden en hebben de bemanningsleden ook zelf geen zenders meer kunnen activeren.
Ten tijde van het ongeval viel er volgens Griekse media veel neerslag en waaide het hard.

De AB212ASW(EW) helikopters zijn varianten op de bekende Huey helikopters. De heli's van de Griekse marine zijn gebouwd in ItaliŰ en bedoeld voor onderzeebootbestrijding en oppervlakteoorlogvoering.Nikiforas Fokas is ÚÚn van de 9 nog actieve S-fregatten van de Griekse marine. Het schip voer van 1982 t/m 2003 in Nederlandse dienst als Hr.Ms. Bloys van Treslong. Sinds 2004 maakt het schip deel uit van de Griekse marine.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen