Marineschepen.nl
 
   
 

Gesprek met de fotograaf die de iconische foto in New York maakte


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 04-07-2018 | Laatst aangepast: 04-07-2018


De foto die sergeant-majoor Maartje Roos afgelopen maandag van de bemanning van Zr.Ms. Holland in New York maakte ging viraal. Van de Linda tot het NOS, overal werd de foto gedeeld. Marineschepen.nl sprak via de telefoon met de fotograaf van het Mediacentrum Defensie.

New York
De bemanning van Zr.Ms. Holland op Times Square. De foto werd gemaakt met een Canon EOS 1DX Mark II en een 16-35mm lens. (Foto: SMJR Maartje Roos/ Defensie)

New York als buitenlandse haven staat bij menig marineman of -vrouw hoog op de wensenlijst of is het in het geheugen gegrift als een van de mooiste havenbezoeken. De bemanning van Zr.Ms. Holland vormt ongetwijfeld geen uitzondering. Het patrouilleschip was de afgelopen maanden in de West als stationsschip, waar het joeg op drugstransporten en diverse kustwachttaken op zich nam. Op de terugweg naar Nederland koerste het schip richting New York, voor een welverdiend havenbezoek.Het havenbezoek aan New York moet het begin van de uitvoering van het plan markeren om het werk bij de marine weer aantrekkelijker te maken. De afgelopen jaren moest alles zo sober en functioneel mogelijk bij de marine, inclusief de havenbezoeken. Dat betekent niet dat New York niet werd aangedaan, wel is de toon duidelijk anders. De laatste keer dat een Nederlands marineschip New York bezocht was in 2015 toen Zr.Ms. Johan de Witt na de oefening Bold Alligator de stad aandeed. Daarvoor (2009) waren Zr.Ms. Tromp, Van Speijk en Urk in de Big Apple. In 2008 Zr.Ms. Walrus, in 2004 Hr.Ms. Jacob van Heemskerck, in 2003 Hr.Ms. Van Galen, Van Speijk, Zuiderkruis en het Belgische fregat BNS Wandelaar in New York.Times Square
Timing en kleding is alles. In 2004 was het allemaal anders. (Foto: Defensie)

New York
Zr.Ms. Holland nadert New York. De NH90 boordhelikopter is net boven de skyline van Manhattan te zien. (Foto: Maartje Roos/ Defensie)

Al die keren gingen marine- of defensiefotografen mee. Alle keren leidde dat tot memorabele foto's. Toch kent de foto van Maartje Roos geen gelijkenis. Zelfs niet vergeleken met de foto's die in de jaren negentig speciaal voor de wervingsafdeling van de marine werden gemaakt.

Op de mooiste foto uit de reeks van Times Square zien we hoe bemanningsleden van Zr.Ms. Holland, gekleed in tropenwit hun petten en mutsen omhooggooien, terwijl een menigte om hen heen staat alsof de mannen en vrouwen in het wit Broadwaysterren zijn. Wat de foto zo bijzonder, iconisch haast, maakt is deze mix van het wereldwijd bekende beeld van Times Square en de bemanning van de Holland. Want waar alles op het volle kruispunt midden in New York voortdurend om aandacht schreeuwt, is iedereen voor even gericht op de Nederlandse marinemensen. Fotograaf Maartje Roos legde dat moment perfect vast.

New York
De fotograaf zelf in beeld. (Foto: eigen foto)

Verrast
De foto werd op social media vele malen gedeeld, ook de NOS, Telegraaf, AD en Linda besteedden aandacht aan de foto. "Zelfs de Linda?" vraagt de luchtmachtfotograaf verbaasd. Ze belt vanaf een warm helidek met uitzicht over de stad met Marineschepen.nl. Ze is nog altijd verrast om de aandacht rond de foto. "Ik had niet verwacht dat het zo booming zou gaan. Ik heb slecht bereik hier, maar ik hoor hier aan boord constant dat ie overal wordt gedeeld en krijg heel veel positieve reacties op de foto. Dat is wel heel leuk. Toen ik de foto maakte was ik daar helemaal niet mee bezig."

Daar was ze al helemaal niet mee bezig toen een groepje vanaf de Holland afgelopen maandag in tropenwit richting Times Square vertrok. "Ik ben er achteraan gelopen en maakte een paar foto's onderweg. Ik was nog nooit op Times Square geweest, dus het was heel lastig om vooraf in te schatten wat voor foto ik daar wilde gaan maken. Times Square kende ik alleen van films."

"Vanaf het schip was het een paar blokken lopen naar Times Square. Toen we daar aankwamen zag ik dat het er ontzettend druk was, maar die pakken vielen natuurlijk hartstikke mooi op. Ook door al het licht, want het was al avond. Op een gegeven moment liepen we in het midden en toen zag ik wel een mooi plaatje voor me (als fotograaf denk je in plaatjes). En daar maakte ik gebruik van."

Maartje ging op een bankje staan. "Al die mensen vonden de witte uniformen interessant, dus heel veel wilden met hun op de foto. De bemanning vroeg op een gegeven moment of iedereen ruimte wilde maken." Dat gebeurde ook en vanuit het groepje kwam het idee om de hoofddeksels de lucht in te gooien. Maartje drukte af en het prachtige beeld was een feit.

New York
(Foto: SMJR Maartje Roos/ Defensie)

New York
(Foto: SMJR Maartje Roos/ Defensie)

New York
(Foto: SMJR Maartje Roos/ Defensie)

Ondanks dat New York meerdere malen door werving ingezet, kunnen zelfs die beelden niet tippen aan de foto's van afgelopen maandag. Nou ja, helemaal zo gek waren die advertenties ook nog niet.

New York
"Dus sta je op een gegeven moment opeens midden in New York met thuis te bellen. En nooit om te vragen of het eten al op staat." (Beeld: Koninklijke Marine)

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen