Marineschepen.nl
 
   
 

Japanse en Russische marine ook naar KoreaDoor: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 12-04-2017 | Laatst aangepast: 12-04-2017


De Japanse marine bereidt een oefening voor met het Amerikaanse eskader dat momenteel richting Korea vaart. Dat meldt Reuters vanochtend. De oefening moet een show of force zijn. Behalve Japan is ook Rusland aanwezig in de wateren rond het Koreaans schiereiland. Gisteren arriveerde de Russische kruiser Varyag in het Zuid-Koreaanse Busan.


Archieffoto van een Japanse torpedobootjager op de voorgrond en een Amerikaanse kruiser en bevoorrader op de achtergrond. (Foto: US Navy)

De spanning rond Noord-Korea lijkt vooralsnog niet af te nemen nu volgens het internationale persagentschap ook de Japanse marine zich lijkt te mengen. Meer over de plannen is niet bekend, wel is zeker dat de Japanse marine over schepen beschikt die ballistische raketten kunnen detecteren en uitschakelen in de ruimte. Zij hebben dit samen met de Amerikaanse marine regelmatig laten zien tijdens oefeningen.

Behalve Japan is ook Rusland aanwezig. Russische media lieten gisteren de aankomst van de Slavaklasse kruiser RFS Varyag en Dubnaklasse tanker RFS Pechenga zien. De onlangs gemoderniseerde kruiser is onder andere bewapend met de 16 P-500 Bazalt (NAVO: SS-N-12 Sandbox) supersone kruisvluchtwapens. Door de Russische media wordt wel benadrukt dat het bezoek van de schepen los staat van de spanningen rond Noord-Korea.

Varyag Slava
RFS Varyag van de Slavaklasse. (Bron: Wikipedia)

Ondertussen stoomt het Amerikaanse vlootverband onder leiding van USS Carl Vinson op richting de Korea's. Tijdens een persconferentie van het Amerikaanse Ministerie van Defensie benadrukte de de Secretary of Defense James Mattis dat de schepen niet naar een bepaald doel en om een bepaalde reden zijn gestuurd. De voormalig generaal der mariniers ging dus ook niet dieper in op wanneer het eskader in de buurt van het Koreaans schiereiland zou arriveren, want ondanks de vaagheden in officiŽle berichten nog altijd de geplande bestemming.Waar de schepen momenteel zijn is ook niet bekend. Afgelopen zaterdag verliet het eskader Singapore, 2.550 zeemijlen naar het noordoosten ligt de meest noordelijke haven van Zuid-Korea Incheon. Met een schappelijke 20 knopen zouden de schepen er 5 dagen over doen, maar volgens USNI heeft de taakgroep geen oefeningen afgelast om de reis te versnellen. Volgens dezelfde website zal de Carl Vinson naar alle waarschijnlijkheid voor aanstaande zaterdag arriveren. Want dan wordt in Noord-Korea de geboorte van de grondlegger van het land, Kim il-Sung, gevierd. De verwachting is dat de nationale Noord-Koreaanse feestdag wordt omlijst met een kernproef of rakettest.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Slavaklasse
Nimitzklasse
Ballistische raketten
BMD