Marineschepen.nl
 
   
 

Dienjaar bij de marine: maximaal 25 mensen kunnen starten in september


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 03-02-2023 | Laatst aangepast: 03-02-2023


Defensie gaat in september 2023 van start met het zogenoemde dienjaar. Dit is een project waarbij mensen voor een jaar in dienst zijn van Defensie en zo op een laagdrempelige manier kunnen ervaren wat het zijn van militair inhoudt. Ook de Koninklijke Marine doet mee. Uit navraag blijkt dat er dit jaar maximaal 25 mensen een dienjaar zullen draaien voor de marine.

Thuiskomst
(Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Personeelstekort
Defensie kampt al enkele jaren met een flink personeelstekort en hoopt met het dienjaar extra mensen te kunnen trekken. Het idee is dat mensen een beter idee krijgen van het leven als militair, zonder dat hier direct een jarenlange toewijding voor nodig is.De deelnemers moeten echter wel aan dezelfde eisen voldoen als elke andere militair. Ze worden onderworpen aan een psychologisch onderzoek, een sporttest en een veiligheidsonderzoek. Het is dan ook geen stage, maar daadwerkelijk een baan met een salaris van rond de 2300 euro per maand.Naar zee
Er is binnen heel Defensie plek voor 125 mensen om in september te starten met het dienjaar. Marineschepen.nl vroeg de marine hoe men in Den Helder van plan is om met het nieuwe project om te gaan.

Hieruit bleek dat de marine zeker onderdeel zal zijn van het project, maar dat niet alle details nog duidelijk zijn: “Het dienjaar geldt ook voor ons. Het is nog in ontwikkeling, maar komend jaar zijn er in ieder geval maximaal 25 deelnemers. Zij krijgen dan grofweg drie maanden opleiding en daarna negen maanden inzet.”

Het idee van de marine is om deze deelnemers ook daadwerkelijk de zee op te sturen: “De intentie is om operationeel te zijn aan boord van schepen. Er is wel een mogelijkheid voor een walplaatsing indien het varen niet lukt door bijvoorbeeld chronisch zeeziekte.”

De lange termijn
De inspiratie van Defensie voor het dienjaar kwam uit Zweden. Hier is een vergelijkbaar project al enkele jaren een succes gebleken voor het personeelsbestand van Defensie. Het is dan ook de bedoeling dat er op de lange termijn plek is voor veel meer mensen.

Bij Defensie heeft men de ambitie om uiteindelijk ongeveer 1.000 mensen per jaar een dienjaar aan te bieden. In april van 2023 begint de selectie al voor de volgende lichting, die in februari 2024 aan de slag zal gaan. Hierna zal de instroom geleidelijk toenemen tot er vanaf september 2025 vier keer per jaar 250 mensen een dienjaar zullen draaien.

Vol
Wie zich nu wil opgeven voor het dienjaar, moet nog even wachten. Half januari maakte Defensie bekend dat zich al 309 mensen zich hadden aangemeld voor het dienjaar. Wie door de psychologische en medische keuringen komt, maar voor wie geen plek meer is, wordt doorgeleid naar het volgende startmoment.
Vanaf 1 april is het weer mogelijk om te solliciteren.

Tobias Auteur: Tobias Kappelle
Tobias werkt sinds augustus 2020 als freelance journalist voor Marineschepen.nl. Daarnaast is hij vooral actief in de sportjournalistiek bij onder andere AD Sportwereld, Eurosport en Hockey.nl. Tobias studeerde Geschiedenis en Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en deed een master Media & Journalistiek aan de Erasmus University Rotterdam.


comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht