Marineschepen.nl
 
   
 

Marineschepen weer thuis


Door: Jaime Karremann en Riekelt Pasterkamp
Bericht geplaatst: 20-12-2018 | Laatst aangepast: 20-12-2018


Wereldwijd keren marineschepen terug naar huis na lange periodes van huis. Zr.Ms. De Ruyter voer gisteren na zes maanden Den Helder weer binnen. Het LCF maakte deel uit van het permanenten NAVO-eskader SNMG2. Maar ook in Canada en de VS keerden schepen terug na maandenlange reizen. Riekelt Pasterkamp leverde daar een bijdrage voor vanuit de VS.

Thuiskomst
(Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Zr.Ms. De Ruyter verliet dinsdag 26 juni de haven van Den Helder richting Lissabon, waar de Nederlandse staf het commando over SNMG2 over zou nemen van de Britten. Vanaf dat moment voer een regelmatig van samenstelling wisselend vlootverband onder leiding van commandeur Boudewijn Boots door de zeeŽn rond Europa. Zo was het fregat eind juli voor oefeningen met o.a. RoemeniŽ en OekraÔne in de Zwarte Zee. Daarna schaduwde het fregat, opnieuw met het vlootverband, de Russische vloot in de Middellandse Zee in verband met verhoogde activiteit rond SyriŽ.Het schip bleef niet alleen in zuidelijke wateren, want voor de grote NAVO-oefening Trident Juncture koerste het noordwaarts richting Noorse Zee. Na afloop van die oefening (en een pitstop in Den Helder) moest de De Ruyter het dok in bij Damen Shiprepair in Schiedam voor een reparatie. Daarna volgde een periode voor SNMG2 met bijzondere havenbezoeken in onder andere Algiers (Algerije) en werden de pyramides in Egypte bezocht tijdens een havenbezoek aan CaÔro. Beide havens zijn de laatste jaren een zeldzaamheid voor Nederlandse marineschepen.Gisteren keerde het LCF, na een havenbezoek aan Lissabon om de cirkel weer rond te maken, terug in Den Helder. Daarmee was de De Ruyter het derde schip dat deze maand na lange tijd weg te zijn geweest terugkeerde. Begin deze maand voeren Zr.Ms. Friesland en Zr.Ms. Makkum immers na respectievelijk vijf maanden in de West en drie maanden als onderdeel van een flottielje NAVO-mijnenbestrijdingsvaartuigen weer de thuishaven in.
Zr.Ms. De Ruyter mag nu even van het verlof genieten. Begin januari wordt de taak van stafschip van SNMG2 overgenomen door Zr.Ms. Evertsen.Acht maanden van huis
Niet alleen in Nederland keren de schepen terug voor de feestdagen. De nieuwe Australische destroyer HMAS Hobart voer vandaag na een reis van drie maanden Sydney weer binnen. De destroyer heeft de nieuwe wapensystemen getest nabij de VS. Het Canadese fregat HMCS Calgary (Halifaxklasse) voer afgelopen maandag na een reis van vijf maanden in o.a. de Zuid-Chinese Zee en de Stille Oceaan weer de thuishaven binnen. Van alle schepen was het Amerikaanse vliegkampschip USS Harry S. Truman (Nimitzklasse) echter het langste weg. Riekelt Pasterkamp, was in Norfolk en stuurde onderstaande reportage.Na 8 maanden (!) keerde begin deze week het Amerikaanse vliegdekschip Harry S. Truman terug in haar thuishaven Norfolk. Happy Holiday Homecoming voor de duizenden opvarenden.

Het is een machtig gezicht als een vliegdekschip vanuit een stipje op zee langzamerhand verandert in een gigantisch grote grijze massa. De getallen zijn indrukwekkend: 333 meter lang, 76 meter breed, een diepgang van 11 meter. Met 6500 opvarenden past het complete personeel van de Koninklijke Marine op 1 Amerikaanse carrier. Er kunnen 90 vliegtuigen mee op een vliegdekschip. De landing wordt door piloten vaak vergeleken met 'neerkomen op een postzegel'.

Carriers Norfolk
Carriers zij aan zij in Norfolk. (Foto: Riekelt Pasterkamp)

De thuiskomst van de Truman ging gepaard met muziek, tranen en vlaggen. Veel vlaggen. Er werden huwelijksaanzoeken gedaan en er kwamen vaders van de loopplank af die hun pasgeboren baby's voor de eerste keer zagen. Zoals matroos Vincent Lorenz. Zijn vrouw Sheryl stond met hun kersverse dochter Abby Rose in haar armen op de kade.

Ruim 100.000 ton aan diplomatieke kracht, mogen Amerikaanse politici graag zeggen als het gaat over een vliegdekschip met de Stars and Stripes achterop. Als er ergens op de aardbol een conflict dreigt is de eerste vraag van welke Amerikaanse president dan ook: Waar ter wereld zijn de carriers?
De varende stad heeft alles aan boord om het maandenlang op zee uit te kunnen houden. Dat deed de USS Harry S. Truman dan ook. Op 11 april verliet de kolos met de begeleidende schepen (een zogenaamde Carrier Group) de haven van Norfolk aan de Amerikaanse Oostkust. Inzet was de nieuwe strategie van minister van defensie Jim Mattis: dynamic deployment. Vrij vertaald: Onvoorspelbaar opduiken en verstorend optreden. De Truman voer rond in het werkgebied van de Zesde Vloot en bestreed onder andere IS in Syrie.

Half juli was het schip 'plotseling' terug in Norfolk voor een 'werkbezoek'. De bemanning mocht even naar huis. Eind augustus was het tweede vertrek, nu richting de noordelijke kust van Rusland. Het schip moest dreigend gevaar van zowel China als Rusland opmerken. Ook werd voor de kust van Noorwegen meegedaan aan de grote NAVO-oefening Trident Juncture. Daarbij had de Truman de primeur om voor de eerste keer in 30 jaar als Amerikaans marineschip de Poolcirkel binnen te varen.

"Goed koud", zei vice-admiraal Gene Black op de vraag hoe dat was. "De missie van acht maanden was lang. Zeker de laatste weken. Maar we zijn nu blij voor de Kerst weer thuis te zijn." Black meerde 'zijn' schip in Norfolk af naast drie andere vliegdekschepen: de USS Dwight D. Eisenhower, de USS Abraham Lincoln en de USS George H.W. Bush. Een unicum dat zoveel carriers tegelijk thuis zijn.

En terwijl de een komt, gaat de ander. Vanuit Norfolk vertrok maandag de USS Kearsarge, een amphibious assaultship. Aan boord zijn 4500 opvarenden bestaande uit eenheden van marine, mariniers en helikopterbemanningen. De Kearsarge kan snel veel mariniers op land afzetten. De US Navy maakte niet bekend waar de Kearsarge en enkele escorterende schepen naar toe gaan, maar waarschijnlijk is dat Europa en het Midden-Oosten.

Overwintering
Uiteraard liggen niet alle marineschepen in de thuishaven tijdens het winterverlof. Voor Nederland is dat Zr.Ms. Zeeland. Het stationsschip is sinds begin deze maand in de Caribische wateren en was daar al twee keer in korte tijd succesvol met het onderscheppen van drugstransporten. Overigens zal voor de aflosser van de Zeeland, de Groningen, het verblijf in de West nog langer duren. Want vanaf volgend jaar worden de bemanningen gewisseld en blijven de stationsschepen echt voor lange tijd weg.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen