Marineschepen.nl
 
   
 

Marineschip Bahama's in StellendamBericht geplaatst: 19-08-2016 | Laatst aangepast: 19-08-2016

Een patrouilleschip van de Bahamaanse Defensie, HMBS Nassau, is deze week gearriveerd in het Zuid-Hollandse Stellendam. Hier zal het schip bij Damen Maaskant Shipyards Stellendam de komende negen maanden een midlife update krijgen. De renovatie door Damen maakt deel uit van een grotere samenwerking tussen de Nederlandse werf en de defensie van het Caribische land.

Nassau
HMBS Nassau, op de foto in tropische wateren, ligt in Stellendam. (Foto: Damen)

HMBS Nassau, het tweede schip van de Bahamasklasse, wordt in Stellendam onderhouden en gemoderniseerd. Het patrouilleschip is 17 jaar oud en is toe aan grondige renovatie. Alle systemen aan boord worden volledig gereviseerd en waar nodig vervangen. De brug wordt vernieuwd, de scheepshuid wordt hersteld en het schip krijgt een nieuwe inventaris. De voortstuwing wordt onder handen genomen door Pon Power.Na het verblijf van negen maanden in Stellendam, zal de Nassau op eigen kracht weer koers zetten naar het Caribisch Gebied. Het schip was naar Nederland vervoerd met een zwareladingsschip. Volgens een woordvoerder van Damen werd voor Stellendam gekozen, in plaats van één van de vele Damen-locaties in het Caribisch Gebied, omdat de werf in het Zuid-Hollandse dorp beschikbaar was. Als de patrouilleboot terug is in de eigen wateren, wordt het herenigd met zusterschip HMBS Bahamas, dat wel op een lokale werf van Damen op de Bahama's gemoderniseerd is.

Beide schepen werden oorspronkelijk gebouwd door de Amerikaanse werf Moss Point Marine, maar kunnen ze van binnen na de modernisering door voor een Damen-product.

Dat is belangrijk omdat de Bahama's hun vloot sinds 2014 heeft uitgbreid van twee schepen naar elf, waarvan negen nieuwe marineschepen van Damen. Straks zullen op de nieuwe en oude schepen vergelijkbare systemen staan en dat is uit technisch, logistiek en operationeel oogpunt alleen maar beter.

Stan Patrol 3007
HMBS Lignum Vitae tijdens de proefvaart onder Nederlandse vlag. Deze 30,93 meter lange patrouilleboot van het type Stan Patrol 3007 heeft een bijlboeg. Maximale snelheid is 31 knopen. Neem op de website van Damen een kijkje aan boord. (Foto: Damen)

Sandy Bottom
De renovatie van HMBS Nassau maakt deel uit van het Sandy Bottom project dat in 2013 van start ging. Toen sloot de Royal Bahamas Defence Force (een Defensie die alleen uit marine bestaat) een contract met Damen voor de aanschaf van acht patrouilleboten en één landingsschip. Op dat moment had de Bahama's, een archipel met 700 eilanden, slechts twee patrouilleboten die de strijd aan moesten gaan met illegale immigratie, drugs- en mensensmokkel. Ook was de Defence Force onvoldoende ingericht op het verlenen van noodhulp na een natuurramp.Damen heeft sindsdien in 2014 en 2015 vier schepen van de Legendklasse opgeleverd, dat zijn Damen Stan 4207 patrouilleboten van 42,8 meter. In 2015 en dit jaar worden vier Damen Stan 3007 patrouilleboten van 30 meter in dienst gesteld. Het landingsschip HMBS Lawrence W. Major (Damen Stan Lander 5612 van 57 meter) werd in maart van dit jaar in dienst gesteld.

Alle nieuwe schepen voor de Bahama's zijn in Gorinchem gebouwd.

Behalve nieuwe schepen behelst het Sandy Bottom project ook een brugsimulator (die eind dit jaar gereed is), materialen voor het verlenen van hulp na natuurrampen en het verbeteren van havens op de Bahama's in samenwerking met Van Oord.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen