Marineschepen.nl
 
   
 

Nederlandse eenheden vertrokken naar Noorwegen voor Trident Juncture


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 17-10-2018 | Laatst aangepast: 18-10-2018


Vanmiddag is Zr.Ms. Johan de Witt met aan boord onder andere voertuigen van het Korps Mariniers vanuit Den Helder vertrokken naar noordelijke wateren. Samen met 64 andere marineschepen zal het schip gaan deelnemen aan de grootste NAVO-oefening in tijden, Trident Juncture 2018.

Zr.Ms. Johan de Witt
Zr.Ms. Johan de Witt met twee NH-90 helikopters vorige maand. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

De afgelopen dagen is de Johan de Witt beladen met Vikings en BV's van het Korps Mariniers, plus ongeveer 90 voertuigen van de Koninklijke Landmacht waaronder Fenneks en CV90's. Ook gaan een Cougar en NH-90 helikopter mee van het DHC. Aan boord zijn tevens een Finse infanterie-eenheid en Britse, Franse en Nederlandse mariniers.Het vertrek van Zr.Ms. Johan de Witt werd vanmiddag door Defensie als min of meer symbolisch startpunt voor de Nederlandse deelname aan de NAVO-oefening gepresenteerd. Feitelijk zijn de deelnemende eenheden verspreid richting het oefengebied gegaan. Over land, door de lucht of via de zee.

Zr.Ms. De Ruyter is met SNMG2 al eerder vanuit de Middellandse Zee vertrokken en ook mijnenjager Zr.Ms. Makkum is met een NAVO-verband onderweg. Zr.Ms. Karel Doorman is na de tests voor het strand van Zandvoort naar het noorden gevaren en ligt momenteel in het Schotse Dundee.Uiteraard zijn niet alleen de Nederlandse schepen onderweg. Een internationale vloot trekt momenteel samen. Zo meldde de Amerikaanse marine dat een verband met de helikoptercarrier USS Iwo Jima (Waspklasse) in Noorse wateren arriveert.

Vermeldenswaardig is ook de Franse bijdrage. Eerder werd op deze website gemeld dat de Marine Nationale geen schepen zou sturen, maar het tegendeel blijkt waar. Ter zee doet Frankrijk mee met Mistralklasse helikoptercarrier FS Dixmude, de nieuwe FREMM-torpedobootjager FS Bretagne, de oude torpedobootjager FS Latouche-Tréville (Georges Leyguesklasse) en bevoorradingsschip FS Somme (Duranceklasse). Verder gaan er mariniers mee, een NH-90 en Alouette III helikopter, plus een marinepatrouillevliegtuig in de vorm van een Atlantique 2.Voor meer informatie over de oefening en welke schepen deelnemen zie de pagina Trident Juncture 2018 op Marineschepen.nl

Zr.Ms. Johan de Witt
Het voertuigendek van Zr.Ms. Johan de Witt vlak voor vertrek met voertuigen van het Korps Mariniers. (Foto: Defensie)

Zr.Ms. Johan de Witt
(Foto: Defensie)

Zr.Ms. Johan de Witt
(Foto: Defensie)comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Trident Juncture