Stationsschip Zr.Ms. Holland heeft opnieuw een grote lading drugs onderschept in het Caraïbisch gebied. Een patrouillevliegtuig spotte op volle zee een aantal drijvende pakketten en vermoedde dat deze verboden middelen bevatten. Er werd actie ondernomen door een snelle onderscheppingsboot te sturen, die de ruim 5.000 kilo drugs in beslag nam.
Zr.Ms. Holland in de West met een helikopter en schip van de Amerikaanse kustwacht. (Foto: Defensie)
Drijvende pakketjes duiden meestal op een afspraak tussen drugsdealers dat de lading later door een andere partij opgehaald wordt. Hiermee bestaat wel het risico dat de drugs voor dit gebeurt al onderschept wordt. Nederlandse stationsschepen onderschepten dit jaar al meer dan 30.000 kilo aan verboden middelen in het Caraïbisch gebied en zijn bezig aan een recordjaar.
De operatie werd uitgevoerd in samenwerking met de Colombiaanse autoriteiten en een boordhelikopter van de Amerikaanse kustwacht. Het was niet de enige operatie van de afgelopen dagen. In totaal is er 9.700 kilo cocaïne in beslag genomen tijdens acht verschillende operaties, zo meldden Colombiaanse media eerder. De straatwaarde hiervan zou in totaal 327 miljoen dollar zijn.
Nederlands schip betrokken bij één operatie
Volgens de marinewoordvoerder in de West betekent dit niet dat er specifiek deze week gerichte acties op poten zijn gezet: "In principe zijn ze altijd op zee aan het patrouilleren. Als zij iets zien, ondernemen ze actie, maar dat wordt niet per se ingepland. Ze zijn er altijd gereed voor. De ene keer is het een paar honderd kilo en dan een paar duizend."
Nederland was alleen nauw betrokken bij de operatie met de drijvende pakketten en dus zijn er geen drugssmokkelaars aangehouden volgens de woordvoerder: "In het geval van de grote vangst van 5.000 kilo, waar het Nederlandse marineschip bij betrokken was, zijn geen verdachten gearresteerd. Die pakketten lagen gewoon in zee, dus daar is ook geen go-fasts bij aangehouden."
Waren er wel verdachten aangehouden, dan had dit overigens ook met de Nederlandse rechtspraak weinig te maken gehad: "Als het op open zee gebeurt, dan worden ze overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. Als het aan de territoriale wateren van Aruba, Curaçao of Bonaire is, dan worden ze aan het OM van die landen overgedragen. Op open zee dan doet de Amerikaanse rechtstaat de hele vervolging."
Omdat de drugspakketten in internationale wateren gevonden zijn, zijn deze overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. Deze heeft de drugs inmiddels vernietigd.