Marineschepen.nl
 
   
 

Oud-marineschip Castor mogelijk in nieuwe film 'Dunkirk'


Bericht geplaatst: 18-01-2016 | Laatst aangepast: 18-01-2016

Het voormalig marineloodsvaartuig Castor krijgt mogelijk een rol in de nieuwe speelfilm Dunkirk, geregisseerd door Christopher Nolan. De film gaat over de evactuatie van Duinkerke tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gisteren is een delegatie op bezoek geweest bij de Castor.

Hr.Ms. Castor
De Castor in Rotterdam tijdens een demo met het Korps Mariniers. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Als op 20 juli 2017 de film Dunkirk in premiere gaat, zou daar zomaar een voormalig Nederlands marineschip in te zien kunnen zijn. Regisseur Christopher Nolan, bekend van o.a. Memento, Batman Begins, The Dark Knight en Inception, is druk bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe film. De opnames moeten in mei dit jaar gaan beginnen. Het team van de Britse regisseur had tijdens de 'inleidende beschietingen' het oog op het voormalige marineloodsvaartuig laten vallen.Dunkirk: over de Slag om Duinkerke
De film Dunkirk gaat namelijk over de dramatische Slag om Duinkerke in 1940. Door de snelle opmars van de Duitsers, waren zo'n 400.000 Britse en Franse militairen ingesloten bij het Noord-Franse Duinkerke. Een reddingsactie werd opgezet en in 9 dagen slaagde een vloot van Franse en Britse marineschepen, koopvaardijschepen en plezierjachten er in om 340.000 militairen te evacueren.

Zo´n 900 schepen werden ingezet, honderden gingen verloren. Van alle schepen die destijds aan de operatie hebben deelgenomen zijn er slechts enkele over. De filmmakers moeten dus op zoek naar alternatieve schepen uit die tijd, naast natuurlijk computeranimaties. De Castor deed niet mee aan Duinkerke, het schip werd een paar jaar na de Tweede Wereldoorlog gebouwd.

Hr.Ms. Castor
Ook van een afstandje ziet de Castor er goed uit. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Delegatie op bezoek
Mario van Parijs kon er zaterdagnacht niet van slapen, schreef hij nog op de Facebookpagina van de Stichting Castor. Van Parijs kocht de Castor in 2006 en restaureerde het schip. Zondag kwam een delegatie van Christopher Nolan op bezoek. "Het waren locatiescouts en maritieme mannen -zoals ze zichzelf noemden," zei Van Parijs vanmiddag tegen Marineschepen.nl. "Zij gaan een advies uitbrengen aan de regisseur en hij zegt dan 'ja' of 'nee', hoe lang en welke rol."Een hoofdrol gaat het niet worden, maar Van Parijs hoopt wel op een mooie bijrol. "Het is maar een klein bootje en de grotere schepen zullen meer op de voorgrond komen, maar het is toch een beetje een droom."

Wel moet er nog het één en ander worden gedaan aan de Castor als het zover mocht komen; het schip is wit en zou voor de film grijs gespoten moeten worden. Maar voorlopig wordt er nog geen verf ingeslagen door Van Parijs: "We weten nog helemaal niets, in februari horen we meer."

Castor
De Castor in vroeger tijden.

Castorklasse: loodsvaartuigen
Van 1859 tot 1980 viel het Loodswezen onder de Koninklijke Marine. De Castor (A810) was het eerste schip van de uit zeven schepen bestaande Castorklasse en was van 1950 t/m 1980 in dienst. Behalve loodsvaartuigen waren schepen ook communicatie- en bewakingsvaartuigen. De schepen hadden standaard een 76mm kanon en twee 20mm Oerlikon machinegeweren, plus voorzieningen voor twee 40mm Bofors kanons en een dieptebommenrek. Na uitdienststelling werd de Castor verkocht en had verschillende eigenaren tot het in 2006 gered werd van de sloop.

En misschien, 11 jaar later, op het witte doek.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen