Marineschepen.nl
 
   
 

Oud-onderzeebootcommandant en oud-premier Piet de Jong (101) overleden



Bericht geplaatst: 01-08-2016 | Laatst aangepast: 01-08-2016

Voormalig marineofficier, oud-premier Piet de Jong is overleden, dat werd vandaag bekend gemaakt. De Jong overleed afgelopen woensdag 27 juli, de marineman is inmiddels begraven. Piet de Jong ging nadat hij het commando had gevoerd over onderzeeboot Hr.Ms. O24, fregat Hr.Ms. De Zeeuw en onderzeebootjager Hr.Ms. Gelderland, de politiek in. De Jong is 101 jaar geworden.

Piet de Jong
Piet de Jong in 1959. Hier verliet hij na zijn beëdiging als staatssecretaris van Defensie paleis Soestdijk. (Foto: Alle Hens, augustus 1959)

Het overlijden van Piet de Jong werd bekendgemaakt door het CDA. De Jong was tijdens zijn politieke loopbaan actief namens het KVP, dat in 1980 fuseerde en veranderde in het CDA. De voormalig marineofficier overleed afgelopen woensdag, nadat hij ruim een jaar minder in de openbaarheid was geweest.



Piet de Jong verdiende zijn sporen tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Onderzeedienst. Eerst als oudste officier van Hr.Ms. O24 en vanaf 1944 als commandant van de genoemde onderzeeboot.



Lees ook: Piet de Jong over zijn tijd bij de Onderzeedienst





De Jong keerde na de oorlog met de O24 terug naar Nederland en werd geplaatst bij de Marinestaf, waarna hij adjudant van de minister van Marine werd. In 1951 werd De Jong commandant van het fregat Hr.Ms. De Zeeuw en bleef dat tot 1953. Na een NAVO-functie te Portsmouth, werd De Jong waarnemend chef staf van de Inspecteur-Generaal der Koninklijke Marine en tegelijkertijd adjudant van koningin Juliana. In 1958 werd Piet de Jong volgde een bevordering tot kapitein ter zee en was hij gedurende één jaar commandant van onderzeebootjager Hr.Ms. Gelderland.



De Jong verliet de Koninklijke Marine en werd in 1959 staatssecretaris van Defensie. De oud-onderzeebootman moest daarvoor nog wel snel lid worden van de KVP. Na vier jaar als staatssecretaris te hebben gewerkt, werd De Jong in 1963 minister van Defensie. Aansluitend was Piet de Jong van 1967 tot 1971 minister-president.

In 2008 zei De Jong in een interview met Trouw dat hij geen minister-president wilde worden. "Ik heb het met plezier gedaan, ik heb veel geleerd en een boel goede vrienden aan die tijd over gehouden. (...) Maar het is nooit mijn ideaal geweest. Ik wilde bij de marine. Ik weet nog precies wanneer ik daarover begon te fantaseren. Ik was een jaar of dertien en we waren met het gezin op vakantie naar Ameland. We speelden op het strand. Ik zag de zee, ik zag de schepen en ik wist ineens zeker wat ik wilde worden: admiraal."

Piet de Jong
Piet de Jong als eregast tijdens de herdenking van Hr.Ms. O13, in 2013. Links toenmalig voorzitter van de Reünistenvereniging Onderzeedienst en tevens oud-commandant Onderzeedienst KTZ b.d. Driekus Heij en rechts toenmalig Commandant Zeestrijdkrachten VADM Matthieu Borsboom. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Toen de latere minister van Defensie Vredeling (PvdA) voorstelde om hem tot admiraal te benoemen, titulair, zei De Jong: "Dat is erg aardig van je, maar ik ben met God en met ere kapitein ter zee geworden en dat wil ik graag zo houden."

Piet de Jong was tot enkele jaren terug een belangrijke gast bij ceremoniële gelegenheden van de Koninklijke Marine en van de Onderzeedienst in het bijzonder. De drager van het Bronzen Kruis (2x) en de Distinguished Service Cross, is altijd een zeer gewaardeerd marineman gebleven.


Piet de Jong trad het laatste jaar minder in de openbaarheid. Voor de KVMO maakte hij afgelopen februari een uitzondering.

Bekijk dit uitstekende interview met Piet de Jong van Nationaal Comité 4 en 5 mei.





comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
De Jong over de Onderzeedienst