Marineschepen.nl
 
   
 

Trossen museumschip Mercuur doorgesneden


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 11-09-2017 | Laatst aangepast: 11-09-2017


Het voormalige torpedowerkschip Mercuur dat sinds kort aan de Houtkade in Vlissingen ligt, is vannacht afgedreven in de haven nadat vandalen de trossen hadden losgesneden. De Mercuur raakte beschadigd.

Tonnerre
De Mercuur eind augustus, nog stevig vast, aan de Houtkade in Vlissingen. Op de achtergrond de Koningsbrug. (Foto: Lucien van der Horn)

Het oude marineschip ex-Hr.Ms. Mercuur (A856) lag pas twee weken in Vlissingen, waar het opnieuw museumschip moet worden. Vanochtend bleek dat het schip was afgedreven tegen de Koningsbrug. De trossen waren doorgesneden en de Mercuur lag zo'n enkele meters verderop in het Dok tegen de Koningsbrug aan. Aanvankelijk werd gedacht dat de brug was beschadigd, maar dat bleek niet zo te zijn. Wel heeft het schip schade, deze is volgens de eigenaar "aanzienlijk".Het oude marineschip Mercuur (A856) lag eerst kort in Amsterdam en daarna 22 jaar in Scheveningen als museumschip, tot in 2015 asbest werd ontdekt. De stichting die het schip al die tijd had geŽxploiteerd zakte in en de Mercuur werd overgedragen aan de marine. Even keerder het schip aan de vertrouwde steiger bij de Onderzeedienst in Den Helder terug, waar het het huidige torpedowerkschip Zr.Ms. Mercuur (A900) weer ontmoette.

De Mercuur, oorspronkelijk in Amerika gebouwd als mijnenveger en naar Nederland gehaald als Hr.Ms. Onverschrokken (Onversaagdklasse), vond in de vorm van de Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen (SMEV) een nieuwe eigenaar. De afgelopen maanden werd het asbest verwijderd en op 1 september werd de Mercuur in Vlissingen feestelijk overgedragen aan SMEV. SMEV wil het schip weer terugbrengen naar de staat als mijnenveger in 1972. Het schip is nog niet toegankelijk voor het publiek, de renovatie zal nog zo'n vijf jaar in beslag nemen.

Overdracht op 1 september 2017.

De Mercuur werd rond het middaguur weer terug naar de kade gesleept. Vooral aan de achterzijde is het schip beschadigd. Hoe groot de schade exact is, is niet bekend. De stichting roept getuigen op zich te melden.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen