Vietnam grootste afnemer Russische wapens

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 01-11-2010

Volgens Russische militaire bronnen zal Vietnam de komende jaren de grootste afnemer worden van Russische wapensystemen in Zuidoost-Azie. Het land is sinds een aantal jaar haar wapenarsenaal op indrukwekkende wijze aan het uitbreiden. Net als andere landen in de regio (Maleisie, Filipijnen, Brunei, Indonesie) voelt Vietnam de druk van China, met als resultaat enorme investeringen in de marines van deze landen.


Gepard 3.9 Vietnam
Een Gepard 3.9 fregat van de Vietnamese marine

Vietnam en Rusland sloten in oktober 2008 een overeenkomst om op militair gebied te gaan samenwerken. Sindsdien is Vietnam flink aan het uitgeven aan Russische systemen: meer dan 1 miljard dollar in 2008, dat steeg naar 3,5 miljard in 2009 en vervolgens naar 4,5 in 2010. Overigens betrof het niet alleen wapens. Volgens ingewijden wordt voor dit geld o.a. een compleet nieuwe marinebasis gebouwd, plus communicatie centrum en worden specialisten getraind.De wapens die Vietnam heeft gekocht zijn echter niet gering. Het gaat onder andere om zes diesel-elektrische onderzeeboten van de Kilo klasse die vanaf 2012 worden geleverd, 12 Su-30MKK gevechtsvliegtuigen, 12 Project 1241.1 Molniya (Tarantul) patrouilleschepen en de twee bestelde Gepard 3.9 fregatten zijn dit jaar in dienst gesteld.

Kilo
Kilo klasse onderzeeboten zijn zeer stil.

Hoe de Vietnamese marine zich de komende jaren zal gaan ontwikkelen is onbekend. De vloot wordt snel gemoderniseerd en ook het personeel krijgt snel meer ervaring. Zo staan er naar verluidt nog 14 oefeningen en trainingen met de Russische marine gepland.Als directe buren van het grote China wil Vietnam met een sterkere marine meer gewicht aan de onderhandelingstafel brengen. Dit lijkt gelet op de claims die China doet ten aanzien van de wateren tussen Vietnam en de Filipijnen, een logische keuze. Centraal in de discussie staan de Spratly Eilanden, een eilanden groep dat een strategische positie inneemt in de Zuid Chinese Zee en rijk is aan mineralen.

koeien tong
De zogenaamde "koeientong", vernoemd naar het door China geclaimde zeegebied.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Onderzeeboten

Shi Lang naar zee