Marineschepen.nl
 
   
 

Chinees vliegkampschip naar zee

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 10-08-2011

Het nieuwe en eerste Chinese vliegkampschip Shi Lang is naar zee vertrokken voor de eerste proefvaart. Dat maakte het Chinese staatsperbureau Xinhua vandaag bekend. Dertien jaar geleden verkocht het noodlijdende Oekraïne de romp van wat hun vliegkampschip met de naam Varyag had moeten worden. Chinese handelaren kochten het om van het schip een casino te maken. Al snel bleek wat het echte doel was.

Shi Lang
Shi Lang tijdens de afbouw

Met ski jump op 2
Ondanks dat het China's eerste is, behoort het wel met 300 meter lengte en een waterverplaatsing van 70.000 ton, tot de op één na grootste carrierklasse van deze aarde. Alleen de Amerikaanse Nimitz klasse is groter (333 meter en 100.000 ton).
De Shi Lang heeft een ski schans, maar is wel ingericht met een katapult; de vliegtuigen worden afgeschoten. De vliegtuigen landen ook op conventionele wijze: met hun haak aan de achterzijde grijpen ze één van de kabels op dek.Toekomst
Wat de rol precies gaat worden van de Shi Lang is onduidelijk. China is nog niet klaar met het bouwen van vliegkampschepen. Het plan is om er een helemaal zelf te bouwen. Analisten zeggen daarom dat de Shi Lang als eerste stap wordt gezien, als een soort trainingsschip voor bemanning en vliegtuigen. Vooralsnog is het -zodra het af is- met een lengte van 300 meter een serieuze aanwezigheid in de wateren rondom China.De verwachting is wel dat de Chinezen het grondig zullen aanpakken. Toen de lege romp dertien jaar geleden werd gekocht, konden velen niet geloven dat China -toen een ontwikkelingsland op marinevlak- er een varend en werkend vliegkampschip van zou kunnen maken. Na eerst 1,5 jaar rondjes varen in de Zwarte Zee, wachtend op toestemming om door de Bosporus te mogen en om vervolgens in de Middellandse Zee tijdens een vliegende storm dagenlang op drift te raken, is in China heel hard gewerkt om er een serieuze carrier van te maken. Of dat gelukt is, moeten we nog zien maar voorlopig ziet het er goed uit.

Shi Lang
Shi Lang
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Liaoning
Nieuwe vliegkampschepen
Boek Chinese marine
Chinees ontwerp