Na de mislukte coup in Turkije werd zaterdagmiddag het fregat TCG Yavuz gekaapt. Ook werd de commandant van de vloot in gijzeling genomen. Na enige tijd werd de kaping zaterdag beëindigd en kwam het schip weer in handen van de marine.
TCG Yavuz in 2012 nabij Istanbul (Foto: Nevit Dilmen/ Creative Commons)
Het internationale persbureau Reuters meldde zaterdagmiddag de kaping van een fregat, inclusief gijzeling van het Turkse hoofd van de vloot. Admiraal Veysel Kosele (één van de vier commandanten onder de bevelhebber der zeestrijdkrachten) zou volgens Griekse aan boord van de Yavuz worden vastgehouden.
Het schip werd in de grootste marinebasis van Turkije, Golcük, gekaapt. Die kaping eindigde volgens Griekse en Turkse media toen de staatsgreep mislukt bleek.
Er waren aanvankelijk ook berichten dat het fregat onderweg zou zijn naar Griekenland, maar dat is inmiddels onjuist gebleken. De kans dat zoiets lukt is sowieso veel kleiner, omdat er toch een flink aantal specialisten nodig is om met een fregat naar zee te gaan.
De Yavuz (F240) is het eerste fregat van de Yavuzklasse bestaande uit vier fregatten van Duitse makelij. De Yavuz stamt uit 1987 en maakt deel uit van een reeks schepen die ook in dienst zijn bij Nieuw-Zeeland, Australië, Griekenland en Portugal. Deze fregatten zijn ongeveer 115 meter lang en de technologie van de schepen is inmiddels sterk verouderd.
Het Turkse fregat maakte eind vorig jaar nog deel uit van het NAVO-vlootverband in de Middellandse Zee genaamd SNMG2.