Marineschepen.nl
 
   
 

Weer opvarende van Amerikaans marineschip vermist op zee


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 20-08-2018 | Laatst aangepast: 20-08-2018


In twee weken tijd zijn twee Amerikaanse militairen vermist geraakt op zee. Nadat vorige week de zoektocht naar een marinier werd opgegeven, wordt momenteel met man en macht gezocht naar een bemanningslid van de kruiser USS Lake Erie.

USS Lake Erie
USS Lake Erie. Archieffoto. (Foto: US Navy)

Een matroos van de Ticonderogaklasse-kruiser USS Lake Erie kwam zondagochtends om 0700 uur niet opdagen. Het schip voer toen in eskaderverband met aan het hoofd vliegkampschip USS John C. Stennis in de wateren nabij CaliforniŽ.Onmiddellijk werd aan boord en daarna op zee gezocht naar de vermiste. De Lake Erie werd geholpen door de andere eenheden van het eskader en vanaf zondagmiddag werden ook kustwachthelikopters en -vliegtuigen ingezet. In een paar dagen tijd werden duizenden vierkante zeemijlen afgezocht, maar tevergeefs.
Gisteren zei de Amerikaanse kustwacht nog hoop te hebben het bemanningslid nog levend te vinden. De temperatuur van het zeewater is warm genoeg om er lang in leven te kunnen blijven.

Presumed dead
Ruim een week geleden werd de zoektocht naar een marinier die deel uitmaakte van de embarked forces van amphibious assaultship USS Essex (Waspklasse) gestopt. Vijf dagen lang was gezocht naar de man; schepen en vliegende eenheden van het verband zochten 13.000 vierkante zeemijl af in samenwerking met de Filipijnse kustwacht. De Essex voer op het moment van de vermissing in de Suluzee, ten westen van de Filipijnen.Opvallend vaak
De Amerikaanse marine is opvallend vaak in het nieuws met bemanningsleden die overboord zijn geslagen. Vorig jaar zomer werd drie keer een grote zoekactie opgezet om vermiste bemanningsleden te zoeken. Eťn matroos was nooit te water geraakt en zat een week lang verstopt in een ontsnappingsruimte nabij de machinekamer. De andere twee zijn echt overboord geslagen en zijn niet meer teruggevonden.

Deze zomer staat de teller op twee. Ofschoon de Amerikaanse marine enorm is, blijft dat aantal groot. Dergelijke incidenten zijn bij andere Westerse marines een zeldzaamheid. Voor zover Marineschepen.nl kon nagaan heeft iets dergelijks bij de Britse marine de afgelopen jaren niet plaatsgevonden. In 2009 sloegen twee bemanningsleden van een Type 23 fregat overboord, zij werden levend uit het water gevist. De afgelopen decennia is bij de Nederlandse marine niemand op zee te water geraakt en verdronken.

Waardoor bij de Amerikaanse marine met enige regelmaat bemanningsleden overboord slaan, is niet bekend. Wat voor Nederlandse begrippen opmerkelijk is, is dat de verdwijning van de matroos van de Lake Erie pas om 0700 uur 's ochtends werd opgemerkt. Op Nederlandse marineschepen is het niet toegestaan om je na zonsondergang, zonder toestemming, op een open dek te begeven. Als een toegangsdeur naar buiten wordt geopend krijgt de Technische Centrale een melding en wordt een 'buddycheck' uitgevoerd om zo snel mogelijk een vermissing te kunnen registreren.

De Amerikaanse marine vermeldt ook niet of er bij de vermissingen sprake is geweest van zelfmoord of een ongeluk.
Zeker is wel dat er bij Amerikaanse expert twijfels zijn over de professionaliteit van de surface navy. Dat heeft vooral betrekking op navigatie en interne communicatie naar aanleiding van de dodelijke aanvaringen. Of er een verband is met het overboord slaan van opvarenden is niet bekend. Hoe dan ook dragen dit soort incidenten niet bij aan een professioneel beeld van de Amerikaanse marine.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Ticonderogaklasse