Marineschepen.nl
 
   
 

Slechte timing nekt drugstransport


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 31-10-2017 | Laatst aangepast: 31-10-2017


Een drugstransport in het Caribisch gebied van 600 kg coca´ne is onderschept door Zr.Ms. Zeeland. Het patrouilleschip was al onderweg naar Nederland, maar werd gealarmeerd door een maritiem vliegtuig van de Kustwacht en keerde om. Bij de actie zijn de buitenboordmotoren van de go-fast kapot geschoten.

Zeeland
Zr.Ms. Zeeland in het Caribisch gebied. (Foto: Gerben van Es/ Defensie)

Zr.Ms. Zeeland was tijdens een roerige periode stationsschip in de West. Een paar maanden na aankomst raasden orkanen over het Caribisch gebied en lag de Zeeland er samen met o.a. Zr.Ms. Pelikaan snel klaar voor het leveren van noodhulp. Ruim een maand was de Zeeland in de weer om de getroffen gebieden te helpen overleven en weer op te krabbelen, toen het tijd was om weer huiswaarts te keren. Zondag werden de trossen losgegooid, overigens door de Commandant Zeemacht Caribisch Gebied en de commandant van de marinebasis Parera persoonlijk, en koerste de Zeeland naar het noorden.De aflossing, het M-fregat Zr.Ms. Van Speijk, was zondag ook vertrokken, maar dan juist richting het Caribisch gebied waar het de komende maanden als stationsschip zal zijn.

Tussen aankomst en vertrek is dus een gat van een paar weken. En bijna maakten drugskoeriers daar handig gebruik van. Want diezelfde zondag was een go-fast van plan om coca´ne af te leveren. Dat werd in de avond gezien door een DASH-9, het maritiem patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied. De speedboot voer toen ten noordoosten van Bonaire. Zr.Ms. Zeeland werd ge´nformeerd, bleek nog niet te ver weg, keerde om en zette de FRISC's en NH-90 in.Toen de go-fast niet wilde stoppen, vuurde de NH-90 waarschuwingsschoten af en vervolgens werd gericht op de buitenboordmotoren van de speedboot geschoten. Die schoten waren raak en de drie opvarenden konden worden ingerekend. Twaalf balen coca´ne die vanuit het bootje over boord waren gegooid, werden opgepikt en zijn inmiddels overgedragen aan de autoriteiten.

Zr.Ms. Zeeland is weer onderweg naar huis.

De onderschepping was de eerste van de Zeeland tijdens deze term en de tweede voor de Zeeland ooit.
Aflosser Zr.Ms. Van Speijk is daarentegen drugsbuster nr. 1 binnen de marine, met in totaal zes onderscheppingen en meer dan 10.000 kg gevangen drugs, waaronder de recordvangst van 4200 kg coca´ne in 2008. Daar kan de Van Speijk mogelijk nog wat aan toevoegen, want november is na juni de maand waarin deze eeuw de meeste drugsonderscheppingen werden gedaan.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen