Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms Groningen onderschept twee ladingen drugs in drie dagen


Door: Tobias Kappelle
Bericht geplaatst: 17-09-2020 | Laatst aangepast: 17-09-2020


Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Groningen heeft in drie dagen tijd twee keer een lading coca´ne onderschept in het Caribisch gebied. Op zowel 8 als 11 september werd er, door het maritieme patrouille vliegtuig Dash-8, een go-fast gespot op een bekende smokkelroute. Hierop werd het Nederlandse stationsschip in de West Zr.Ms. Groningen ingeschakeld en werd de coca´ne in beslag genomen.

Drugsvangst
Een go-fast en de FRISC die de smokkelaars wist te stoppen. (Foto: Defensie)

Go-fasts zijn populair onder drugssmokkelaars en zijn niet altijd makkelijk te onderscheppen. De twee FRISCs die vanaf Zr.Ms. Groningen werden gelanceerd konden de go-fasts echter tot stoppen dwingen en de opvarenden aanhouden. Omdat de boot van de smokkelaars van 8 september water begon te maken, werden de opvarenden aan boord van Zr.Ms Groningen opgevangen, waarna de smokkelaars en de coca´ne overgedragen zijn aan het Amerikaanse kustwachtschip de Isaac Mayo. Beide groepen smokkelaars zullen nu in de Verenigde Staten vervolgd worden.920 kilo coca´ne
Met de twee onderscheppingen is in totaal 920 kilo coca´ne gemoeid. Op 8 september werd 455 kilo in beslag genomen en op 11 september was dit 465 kilo. Dit zijn relatief kleine vangsten. In mei 2019 werd er nog 1600 kilo coca´ne in beslag genomen door Zr.Ms. Groningen en in januari van dat jaar werd er zelfs 1900 kilo coca´ne onderschept door Zr.Ms. Zeeland.Drugsbuster nummer 1
Voor de Groningen zijn de twee vangsten in korte tijd een mooie opsteker, na het helikopterdrama van eerder dit jaar. Op 19 juli zag het schip een van zijn helikopters in zee storten, met twee doden tot gevolg. Een boordhelikopter ontbreekt momenteel.Dat de Groningen twee boten vol coca´ne weet te onderscheppen, is gezien de geschiedenis van het schip niet verrassend. Met 14 onderscheppingen op haar naam is de Groningen de absolute nummer 1 van de Nederlandse marine als het gaat om de strijd tegen drugshandel.

Een opvallend detail aan de aanhouding op 8 september was dat er een aapje aan boord van de go-fast was. Twee vuurwapens en de drugs zijn voor de hand liggende objecten aan boord van een smokkelboot, maar een aapje ziet men niet vaak. Inmiddels is het diertje overgebracht naar een opvangcentrum voor exotische dieren op Aruba en maakt hij het goed.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen