Marineschepen.nl
 
   
 

Zuiderkruis weer thuis

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 16-12-2011

Gisteren, donderdag 15 december, keerde Hr.Ms. Zuiderkruis weer terug in de thuishaven van de bijna 4 maanden durende anti-piraterijmissie. Het operationele bestaan van de "oude dame" is zeker niet als een nachtkaars uitgegaan; de laatste missie was waardig en succesvol.

De pogingen tot kaping gaan door. Maar de mate van succes voor de piraten neemt af, aldus marine.nl. Minister van Defensie Hans Hillen benadrukte tijdens zijn toespraak het succes van de missie: "Begin dit jaar kaapten zeerovers in de Somalische wateren nog 20 schepen met bijna 700 gegijzelden. Nu zijn dat er nog 7 met 200 opvarenden."

Zuiderkruis in Nieuwe Haven
De laatste keer thuiskomen in de Nieuwe Haven. Foto: Ministerie van Defensie

Die successen zijn belangrijk voor de handel. Hillen vervolgde: “Stabiliteit en handel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Beide zijn van groot belang, voor de landen rond Somalië. Maar ook voor Nederland. Daarom trekt de Nederlandse marine in de Golf van Aden, het Somalische Bassin en de Indische Oceaan alle zeeregisters open.”Ook sprak Hillen zijn waardering uit voor de vastberadenheid en creativiteit van de bemanningsleden in hun jacht op piraten. Hiermee doelde Hillen mogelijk op de rol van Hr.Ms. Zuiderkruis als inlichtingenplatform. Zo ontdekte de bemanning in een riviermonding een nieuw piratenkamp.
Behalve inlichtingen, heeft de Zuiderkruis ook actie ondernomen tegen piraten en beschermde het koopvaardijschepen. Die bescherming kwam in de vorm van escorte en in de vorm van twaalf militairen uit Malta die vanaf de Zuiderkruis als beveiliging op de koopvaardijschepen werden ingezet.

Behalve de minister heette ook Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom de opvarenden welkom. Samen reikten zij de Herinneringsmedaille Vredesoperaties aan hen uit, aldus marine.nl.Met de laatste thuiskomst komt een einde aan 36 jaar operationele inzet voor de Koninklijke Marine. Hr.Ms. Zuiderkruis zal op 10 februari 2012 uit dienst worden gesteld. Lees hier meer over de historie van de Zuiderkruis.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
NieuwsoverzichtGerelateerde artikelen
Hr.Ms. Zuiderkruis

Historie Zuiderkruis