Marineschepen.nl
 
   
 

Briljante animatie brengt Slag bij Jutland (1916) helder in beeld (VIDEO)
Bericht geplaatst: 24-04-2016 | Laatst aangepast: 24-04-2016


Op 31 mei is het exact 100 jaar geleden dat de grootste zeeslag van de Eerste Wereldoorlog begon; de Slag bij Jutland. De twee dagen durende zeeslag kostte aan bijna 9.000 Duitsers en Britten het leven, 25 marineschepen werden naar de zeebodem geschoten. Een nieuwe animatie vertelt het verhaal van de zeeslag op een briljante manier. Een must see.

Jutland
Still uit de documentaire gemaakt door Nick Jellicoe (24 minuten).

In de Noordzee op zo'n 380 km pal ten noorden van Ameland, troffen op 31 mei en 1 juni 1916 de Britse Grand Fleet en de Duitse Hochseeflotte elkaar in een intense zeeslag. De Britten hoopten, onder leiding van ADM John Jellicoe, de Duitse vloot te vernietigen in een beslissende zeeslag. De Duitsers, aangevoerd door VADM Reinhard Scheer, wilden de Britse blokkade breken door een deel van de Royal Navy te verslaan.

Beide partijen slaagden niet in hun opzet; de uitslag was onbeslist. De Britse verliezen waren weliswaar hoger: 14 gezonken marineschepen en 6.094 doden, versus 11 Duitse marineschepen en 2.551 doden. Toch was het de laatste keer dat de Duitse oppervlaktevloot zich durfde te wagen aan een slag met de Britten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aan de andere kant leidde Jutland tot de 'onbeperkte duikbotenoorlog' van Duitsland, die de Britten nog bijna op de knieŽn dwong.De zeeslag is nu uitstekend in beeld gebracht in een animatie van 24 minuten. De bewegingen van de vloten, hun sterke en zwakke kanten en de gevolgen van de strijd worden helder verbeeld. Maar minstens zo krachtig is de stem van de voice-over Nick Jellicoe. De verteller is niet alleen auteur van het boek "Jutland: The Unfinished Battle", hij is tevens kleinzoon van de Britse admiraal John Jellicoe.

Kijken dus!The Battle of Jutland Animation from NIck on Vimeo.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen