Marineschepen.nl
 
   
 

Dode bij brand op Braziliaans vliegkampschip

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 23-02-2012

Bij een brand op het Braziliaanse vliegkampschip Sao Paulo is één bemanningslid omgekomen en twee raakten gewond. Gisterochtend vroeg brak brand uit in één van de slaapverblijven in het achterschip terwijl het schip in Rio de Janeiro lag.

Slaapverblijf
Volgens de Braziliaanse marine brak de brand woensdagochtend rond 0300 uur plaatselijke tijd uit. De vier matrozen die in het verblijf lagen werden verrast door het vuur. Twee matrozen konden niet zelf ontkomen en moesten worden gered. Zij werden naar een ziekenhuis gebracht. Daar overleed één bemanningslid.
De bemmanning van het vliegkampschip wist de brand beperkt te houden tot het verblijf en slaagde er in het vuur te doven.

Sao Paulo
Het vliegkampschip Sao Paulo is het grootste marineschip van Zuid-Amerika

Gevaar
Brand aan boord van een marineschip kan erg gevaarlijk zijn. Aan boord zijn veel explosieve stoffen (brandstof, munitie), het bluswater kan het vuur doven maar ook het schip doen zinken. Op zee kan de bemanning geen kant op en is er niet altijd hulp in de buurt.Daarom wordt bij iedere marine veel aandacht besteed aan brandbestrijding aan boord en tijdens de opleiding. Ieder bemanningslid moet een brand kunnen blussen en bij een grote brand heeft iedereen een vooraf bepaalde functie. Aan boord van de meeste schepen wordt de blusoperatie gecoordineerd vanuit de Technische Centrale en speelt de Technische Dienst doorgaans de hoofdrol bij de brandbestrijding.

Als een marineschip in een haven ligt is een klein deel van de bemanning op post en ziet toe op de stroomvoorziening, beveiliging, etc. Zij zullen dan ook direct de brandbestrijding oppakken als het nodig is, eventueel geassisteerd door een (marine)brandweer.Het Braziliaanse vliegkampschip is een grote brand bespaard gebleven. Het is echter opnieuw treurig dat een bemanningslid is omgekomen. In 2005 kwamen drie bemanningsleden om bij een ongeluk met gescheurde stoomleidingen. Het schip moest toen langdurig in onderhoud en maakt pas sinds een paar maanden weer deel uit van de vloot.

De 265 meter lange Sao Paulo werd in 2000 van Frankrijk gekocht, waar het van 1963 dienst deed als FS Foch. In totaal bestaat de bemanning uit 1300 personen.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
NieuwsoverzichtGerelateerde artikelen
Sao Paulo: rookboot