Marineschepen.nl
 
   
 

Alle opvarenden Norman Atlantic van boord


Bericht geplaatst: 29-12-2014
Laatst aangepast: 29-12-2014 16:20 uur


Op de kapitein en vier militairen van de Italiaanse marine na, is iedereen van boord. Ruim 24 uur hebben helikopters onder leiding van het LPD San Giorgio passagiers en bemanningsleden van de veerboot gehesen. Ook is een medisch team van de Italiaanse marine aan boord. Van de Griekse marine zijn het S-fregat HS Navarino (ex-Hr.Ms. Van Kinsbergen) en twee andere schepen bij de ferry.
Volgens de Italiaanse marine zijn zeker vijf mensen omgekomen.

Norman Atlantic
Opvarenden van de Norman Atlantic stappen uit een Italiaanse EH101 Merlin aan boord van de San Giorgio. (Foto: Italiaanse marine)

Nadat brand uitbrak aan boord van de Italiaanse veerboot Norman Atlantic, probeerden gisteren meerdere koopvaardijschepen en reddingboten direct hulp te verlenen. Ook waren er vrij snel helikopters ter plaatse. De reddingsactie gisteren werd echter bemoeilijkt door de zeer slechte weersomstandigheden: windkracht 7 tot 10, metershoge golven, regen en hagel. De passagiers en bemanningsleden van de veerboot konden daardoor zelf ook niet van boord omdat de reddingsmiddelen van het schip niet of moeilijk te gebruiken waren.Vandaag maakten de harde wind en de hoge golven de redding nog steeds moeilijk, maar de zon scheen en het zicht was vele malen beter.

De reddingsactie is al meer dan 24 uur bezig, maar verloopt een stuk vlotter dan gisteren. De Italiaanse marine meldt de volgende statistieken:
0550 uur: 251 gered, 227 aan boord.
0630 uur: 254 gered, 224 aan boord.
0700 uur: 265 gered, 213 aan boord.
0740 uur: 290 gered, 188 aan boord.
0830 uur: 310 gered, 168 aan boord.
0930 uur: 329 gered, 149 aan boord.
1000 uur: 340 gered, 138 aan boord.
1115 uur: 363 gered, 115 aan boord.
1315 uur: 419 gered, 59 aan boord.
1415 uur: 477 gered, 1 aan boord + Italiaanse marine.

Van de 478 personen aan boord zijn zeker vijf mensen omgekomen. Vanmiddag meldde de Italiaanse marine dat het vijf lichamen heeft geborgen: één gisteren, vier vandaag.


Een moeder met twee kinderen wordt van de Norman Atlantic gehesen.

Helikopters
Verreweg het grootste aantal personen werd gered met helikopters van de Italiaanse en Griekse marine, luchtmacht en kustwacht. Afgelopen nacht kon dankzij nachtzichtapparatuur de redding gewoon doorgaan.

De helikopters landden niet op het helidek van de Norman Atlantic. Dat had waarschijnlijk te maken met de rook die boven het helidek hing en dat men ook niet wist hoe betrouwbaar het dek nog is na meer dan 24 uur brand.

Daarom werden de passagiers één voor één of -als het gaat om kinderen- met meerdere tegelijk in een mandje omhoog gehesen. Ook dat was niet zonder gevaar, want een Italiaanse vlieger vertelde op de Italiaanse TV dat zijn cabine regelmatig vol stond met de (giftige) rook van de Norman Atlantic.

Griekse en Italiaanse marine
Gisteravond nam het Italiaanse LPD San Giorgio de coördinatie van de reddingsoperatie op zich. Het Landing Platform Dock heeft uitgebreide commandofaciliteiten, goede communicatiemiddelen en een helikopterdek. Op dat moment waren 190 mensen gered en 287 personen aan boord. Vanochtend bevonden zich 85 van de geredde opvarenden aan boord van de San Giorgio.

Van de Griekse marine is het voormalige Nederlandse S-fregat HS Navarino (ex-Hr.Ms. Van Kinsbergen) aangekomen in de regio. Vanochtend arriveerde het schip na ruim 400 zeemijlen te hebben afgelegd bij Corfu. Het schip heeft een helikopter bij zich en dient als tussenstation voor helikopters tussen Corfu en de Norman Atlantic.

Ook de Fast Patrol Boat (FPB) HS Daniolos van de Roussenklasse was richting de Norman Atlantic gestuurd, evenals het ondersteuningsschip HS Axios. Dat laatste marineschip heeft een helidek en ziekenboeg, de patrouilleboot is vooral bedoeld voor snelle aanvallen in de kustwateren en minder van waarde voor de reddingsoperatie.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Norman Atlantic in nood
S-fregatten