Marineschepen.nl
 
   
 

Coronavirus: marine neemt nog geen extra maatregelen


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 29-02-2020 | Laatst aangepast: 29-02-2020


De Koninklijke Marine neemt nog geen extra voorzorgsmaatregelen om besmetting van het personeel in binnen- en buitenland te beschermen tegen corona, dat zei een woordvoerder van de marine vrijdag tegen Marineschepen.nl. Vrijdag werd ook bekend dat weer meer Franse militairen besmet zijn geraakt. En de Amerikaanse marine heeft opdracht gegeven aan alle marineschepen die in de Pacific een haven aan doen minstens twee weken op zee te blijven.

oefening
Een medische oefening in 2014. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Marineschepen.nl vroeg de Koninklijke Marine vrijdag of er plannen zijn om het personeel te beschermen. Een woordvoerder zei dat de marine waakzaam is en zich houdt aan de richtlijnen van de Rijksoverheid en het RIVM. Ook zijn intern Defensie de belangrijkste persoonlijke maatregelen, zoals handen wassen en hoesten in je elleboog, gecommuniceerd. Aanvullende maatregelen zijn niet getroffen.



Amerikaanse schepen 14 dagen op zee
In diverse landen zijn inmiddels militairen positief getest op COVID-19. In onder andere Frankrijk en Italië zijn militairen ziek geworden, ook een Amerikaanse militair heeft het virus te pakken.

Vooral in Frankrijk zijn de zorgen groot nu in twee dagen tijd zes militairen op de luchtmachtbasis in Creil, ten noorden van Parijs, besmet zijn geraakt met corona.
Het programma voor de woensdag vertrokken Franse marineschepen FS Mistral (helikoptercarrier) en FS Guépratte (La Fayetteklasse fregat) richting de Pacific wordt met het oog op het virus mogelijk aangepast. De schepen hebben als reisdoel het Franse eiland Nieuw-Caledonië, ten westen van Australië, maar zouden tussendoor nog allerlei havens in Azië bezoeken.

Onder Amerikaans marinepersoneel waren vrijdag nog geen besmettingen, maar de US Navy heeft al wel diverse voorzorgsmaatregelen getroffen voor de eenheden in Azië. Zo werd eerder bekend dat de Amerikaanse 7e Vloot had besloten om iedereen alvorens aan boord van een marineschip of -vliegtuig te stappen, een medische check moet ondergaan. Het gaat dan niet alleen om bemanningsleden, maar iedere bezoeker, monteur, etc. Ter indicatie: de 7e Vloot heeft zo'n 70 marineschepen.
Vrijdag werd nog een extremere maatregel genomen; alle schepen die in de Pacific een haven aandoen, dus ongeacht risicogebied of niet, moeten gedurende veertien dagen op zee blijven voor zij weer een nieuwe haven mogen bezoeken. (Het virus heeft een incubatietijd van twee weken.) Het zou gaan om 30 tot 40 marineschepen die de komende tijd reisplannen hebben. Ook moeten de bemanningsleden en mariniers, die in gebieden zijn geweest met een hoog risico zorgvuldig gemonitord worden.

Hoewel een dergelijke maatregel in verband met een epidemie ongekend is, is de impact minimaal, maar een meer natuurlijke quarantaineplek dan de zee is er niet.



Aan de andere kant leeft men op marineschepen, op Amerikaanse schepen nog meer dan op Nederlandse, met veel mensen dicht bij elkaar en dat 24 uur per dag. Dat maakt verspreiding van het virus, als het eenmaal aan boord is weer groter.

Dat gecombineerd met een vol vaarprogramma voor de Nederlandse schepen en personeelstekort, kan het coronavirus voor extra problemen zorgen.



Geen marine-eenheden in risicogebieden
Van de Nederlandse eenheden in het buitenland, zijn er voor zover bekend geen eenheden in een gebied waar veel besmettingen zijn. Weliswaar zijn er in Iran veel besmettingen, maar dat levert voor de mannen en vrouwen aan boord van Zr.Ms. De Ruyter geen risico op, een havenbezoek aan Bandar Abbas staat waarschijnlijk niet op het programma. Maar in Abu Dhabi, waar ook het hoofdkwartier van EMASoH is gevestigd, is bij stafleden van de Italiaanse wielerploeg het virus aangetroffen. De ronde van de Verenigde Arabische Emiraten is daarop gestopt en wielerploegen zitten in quarantaine in hun hotels.

Zr.Ms. Johan de Witt ligt dit weekend in Stavanger, maar de coronabesmettingen in Noorwegen zijn in Tromso en Oslo. Onderzeeboot Zr.Ms. Zeeleeuw is in Stockholm. Eén van de vijf besmettingen in Zweden is in de hoofdstad geconstateerd.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen