Marineschepen.nl
 
   
 

Eerste proefvaart Australische helikoptercarrier


Bericht geplaatst: 04-03-2014
Laatst aangepast: 04-03-2014


De eerste Australische helikoptercarrier Canberra is gisteren begonnen aan de eerste proefvaart. Het 231 meter lange schip zal gedurende 12 dagen voor de Australische zuidkust op allerlei fronten getest worden. De Canberraklasse, aangeduid als Landing Helicopter Dock (LHD), bestaat straks uit twee schepen. Zij zijn de grootste schepen die ooit voor de Australische marine hebben gevaren.

Canberra
De Canberra in Port Phillip Bay, voor de kust van Melbourne tijdens de eerste mijlen op eigen kracht. (Foto: Australische marine)

De bouw van de Canberra, die in 2008 begon, is nagenoeg afgerond. Na de oversteek van de romp van Spanje naar AustraliŽ, werd het gigantische schip op de werf van BAE Systems nabij Melbourne afgebouwd. Voor het eerst is het schip op eigen kracht naar zee gegaan. De eerste tests worden uitgevoerd in de baai van Melbourne en later wordt koers gezet naar open zee.Tijdens dit soort eerste tests worden de basisfuncties van het schip beproefd tijdens deze werfproefvaart: hoe snel het schip kan stoppen, hoeveel brandstof de Canberra gebruikt op verschillende snelheden, maar ook zaken als alarmsystemen en de scheepsomroep worden getest.

De Canberra is nog niet overhandigd aan de marine, maar een deel van de toekomstige bemanning vaart al wel mee (naast personeel van de werf en de Defence Materiel Organisation).

Canberra
Nogmaals de Canberra in Port Phillip Bay, vlak na vertrek. (Foto: VADM Ray Griggs)Aan het einde van de testperiode worden de communicatie- en wapensystemen getest. De verwachting is dat de Canberra later dit jaar in dienst wordt gesteld. Het zal dan samen met het tweede schip, de Adelaide, de marinehaven van Sydney als thuisbasis krijgen.


Een paar weken terug mocht een cameraploeg van 7News aan boord van de Canberra voor een exclusieve rondleiding.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Canberraklasse