Marineschepen.nl
 
   
 

Conferentie over de groeiende Chinese marine

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 28-10-2013

Stichting JASON organiseert op vrijdag 1 november a.s. de Sea Power Conferentie op het Marine Etablissement in Amsterdam. Centraal staan de gevolgen die de uitbreidende Chinese maritieme macht heeft op de rest van de wereld en met name Nederland. Diverse deskundigen, waaronder (oud-)marineofficieren en onderzoekers van Clingendael schijnen hun licht over de gebeurtenissen in AziŽ. Bijwonen van de conferentie is mogelijk en kost Ä9,50 p.p.

Qingdao
Type 52 torpedobootjager Qingdao. (Foto: US Navy)

De ontwikkeling van de Chinese marine is ongekend. Eeuwenlang werd de zeemacht verwaarloosd en zelfs gedurende een bepaalde tijd verboden. De People Liberation Army Navy (PLAN) werd ook onder het communistische regime in de jaren ī50 achtergesteld. Pogingen om de marine te moderniseren waren reden voor (op z'n minst) oneervol ontslag, want "ideologie gaat voor techniek" zo was de redenatie. De opbouw van de Russische en Japanse marines in de jaren '70 openden de ogen in Peking en Mao Zedong gaf in 1975 opdracht tot de ontwikkeling van een moderne marine.Dat was een moeizaam traject en vroeg om veel geduld. In de jaren '80 kreeg de opbouw steeds meer snelheid door spionage, meer budgetten en meer aandacht voor de zee in China. Dat leidde echter niet direct tot een professionele zeemacht. Zelfs tot na het jaar 2000 twijfelden velen of China het zou lukken om een serieuze vloot op te bouwen.

De marinebegroting is intussen blijven toenemen en China weet steeds capabeler schepen te bouwen. Bij buurlanden was al duidelijk geworden dat de Chinese maritieme macht snel aan het toenemen was. In 2011 wist China velen toch te verrassen toen het eerste Chinese vliegkampschip zee koos. Een maritieme wapenwedloop in AziŽ was echter al in volle gang en duurt nog voort.

Behalve buren als Vietnam, Japan en Zuid-Korea voelen ook verder gelegen landen als India, AustraliŽ en ook de VS zich genoodzaakt om te reageren op de Chinese machtsopbouw. Voor de Verenigde Staten gaat dit zelfs zo ver dat het zich hierdoor steeds meer richt op die regio, ten koste van de Atlantische Oceaan.

De conferentie
Voor de Stichting JASON, dat zich richt op het gehele spectrum van internationale vredes- en veiligheidsvraagstukken, alle reden om een hele dag stil te staan bij deze boeiende ontwikkelingen. Tijdens de conferentie komen verschillende deskundigen aan het woord.

Eerst komen de capaciteiten en intenties van de Chinese marine aan bod in lezingen van KTZ b.d. Wouter van Straten en KTZ Niels Woudstra. Daarna gaan GENMAJMARNS b.d. Cees Homan en Dr. Frans-Paul van der Putten verder in op de consequenties hiervan. Wat zijn de gevolgen voor de omringende landen? Moet Europa bang zijn voor de Chinese marine of er juist mee samenwerken?Programma
09:45-10:15 Ontvangst en registratie
10:15-10:30 Opening
10:30-11:15 Chinaís changing naval posture shows a change in strateg - KTZ b.d. Van Straten
11:15-12:00 Sun Tzu and maritime strategy - KTZ Woudstra
12:00-13:00 Lunch
13:00-13:45 Challenging Americaís maritime preponderance - GENMAJMARNS b.d.Homan
13:45-14:30 Chinaís Rising Maritime Power and Regional Security in East Asia - Dr. Van der Putten
14:30-14:45 Koffie
14:45-15:15 Forum discussie
15:15-15:30 Closing speech
15:30-16:00 Drankje

Volgens de Stichting JASON verlopen de inschrijvingen naar wens. Tot nu toe hebben meer dan 80 personen zich opgegeven, afkomstig van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), Buitenlandse Zaken, medewerkers van universiteiten en studenten. Natuurlijk zijn er ook belangstellenden van de Koninklijke Marine.

Aanmelden is nog mogelijk, de kosten bedragen Ä9,50 p.p.. Voor meer informatie zie de website van Stichting JASON.

Alle lezingen zijn in het Engels. De conferentie vindt plaats op het Marine Etablissement te Amsterdam, Kattenburgerstraat 7.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Liaoning vliegdekschip