Marineschepen.nl
 
   
 

Buit na 345 jaar even terug

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 16-03-2012

Donderdag 15 maart leverde het patrouilleschip Holland tijdens een proefvaart een 345 jaar oude oorlogsbuit af in Engeland. Het betrof de achterzijde (spiegel) van de Royal Charles. Deze buit werd in 1667 veroverd tijdens de Tocht naar Chatham en is tijdelijk weer op Engelse bodem in verband met een grote tentoonstelling over de rivier Theems.Tocht naar Chatham
Engeland werd in 1667 verrast door een aanval van Nederlandse vloot en het Korps Mariniers, onder leiding van Johan de Witt en Michiel de Ruyter. Tijdens deze amfibische aanval werden Engelse forten en 13 Engelse marineschepen vernietigd die bij Chatham lagen. Deze actie ging de geschiedenis in als "de Tocht naar Chatham" en was één van de meest glorieuze momenten in de Nederlandse krijgsgeschiedenis. De Witt en De Ruyter kwamen niet met lege handen terug: het belangrijkste schip van de Engelse marine werd buitgemaakt. Helaas werd het schip al vrij snel gesloopt, maar de spiegel bleef in bezit van de marine.


Grotere kaart weergeven

Bijzonder
In 1883 overhandigde de Koninklijke Marine het houtsnijwerk aan het Rijksmuseum. Sindsdien is de oorlogstrofee één van de belangrijkste items in de collectie. Er was dan ook een speciaal verzoek vanuit Engeland voor nodig om de spiegel weer even terug te kunnen krijgen; vanaf april t/m september 2012 is het te zien in het National Maritime Museum te Greenwich in het kader van een grote tentoonstelling over de rivier de Theems.

spiegel Royal Charles
De spiegel van de Royal Charles. (Bron: Rijksmuseum)De Koninklijke Marine leverde de spiegel af op een bijzondere manier. De proefvaart van de Holland, het eerste schip van de gelijknamige klasse, werd gecombineerd met het transport naar de andere kant van het Kanaal. Aan boord waren ook kroonprins Willem-Alexander en Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom.


Verslag van het transport door de HollandMarineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
NieuwsoverzichtGerelateerde artikelen
Tocht naar Chatham
Holland klasse OPV