Marineschepen.nl
 
   
 

Zuiderkruis uit dienst

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 10-02-2012

Met het neerhalen van de vlag, oorlogswimpel en geus werd Hr.Ms. Zuiderkruis vanmiddag om iets over 1200 uur uit dienst gesteld. The Grand Old Lady, "een gouden schip", zoals vice-admiraal Borsboom haar in zijn toespraak noemde is niet meer één van harer majesteits schepen.
Een paar uur na het afscheid van de bevoorrader, werd de nieuwste aanwinst feestelijk onthaald in de Helderse marinehaven: patrouilleschip Friesland (Holland klasse).


Eigen sfeer
Voor kapitein ter zee De Groot, de laatste commandant, was Hr.Ms. Zuiderkruis een bijzonder schip: "De Zuiderkruis had een eigen sfeer. De sfeer van een schip wordt gemaakt door de bemanning. De bemanning is de ziel van een schip en doordat Hr.Ms. Zuiderkruis een éénling was, heeft iedereen er bijzondere ervaringen mee. Met Hr.Ms. Zuiderkruis kreeg iedereen makkelijk een band."

Die bijzondere band was de dag voor de uitdienststelling goed te merken. Maar liefst 700 oud-bemanningsleden kwamen naar de reünie, die door velen "geslaagd" genoemd werd.

vlag Zuiderkruis
De vlag van Hr.Ms. Zuiderkruis wordt neergehaald. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Ceremonie
De uitdienststelling van Hr.Ms. Zuiderkruis, vanochtend in de Nieuwe Haven in Den Helder, ging uiteraard gepaard met een ceremonie die past bij 36 jaar dienst.
Was de indienststelling op een vroege zomerdag in juni, de ceremonie vandaag was in de ijzige kou. Zoals het militairen betaamt stond de bemanning ondanks de weersomstandigheden aangetreden in hun "vier seizoenen-pak" en leverden de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers hun muzikale bijdrage.In zijn toespraak vertelde Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Borsboom dat hij "trots was op Hr.Ms. Zuiderkruis." Hij vertelde de gasten en de pers dat de bevoorrader ondanks de leeftijd zo weer naar buiten kon om haar taken te volbrengen, maar dat het schip door bezuinigingen tegen de kant moest. Onder die gasten bevonden zich oud-commandanten en Helen Kuipers, de vrouw van astronaut André Kuipers die nu in het ISS om de aarde draait. Zij was met een reden aanwezig. De marine wilde haar man namelijk de scheepsbel aanbieden, omdat hij van alle Nederlanders het dichtst bij de naamgever van de bevoorrader is: het sterrenbeeld Zuiderkruis.

vlag Zuiderkruis
Vice-admiraal Borsboom is trots op Hr.Ms. Zuiderkruis. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

bel Zuiderkruis
De vrouw van André Kuipers, Helen, kreeg de scheepsbel uit handen van vice-admiraal Borsboom en de laatste commandant van Hr.Ms. Zuiderkruis. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Nu Zuiderkruis niet meer tot de oorlogsvloot behoort, is natuurlijk de vraag wat er nu met het schip gaat gebeuren. KLTZ De Groot: "De afgelopen weken is een groot deel van de bemanning al verspreid over de vloot. Een klein deel blijft aan boord om het schip technisch in orde te houden voor de verkoop." Het is nog onbekend of er gegadigden zijn, maar vice-admiraal Borsboom gaf wel aan te hopen dat de Zuiderkruis -onder een andere vlag, dat wel- weer zee zou kiezen en nog niet tot scheermesjes zou worden omgetoverd.

vuurpijl Zuiderkruis
Op symbolische wijze werd de bel aan André overgedragen middels het afvuren van een vuurpijl. De rook was nog niet weg of de pers snelde naar de Commandant Zeestrijdkrachten. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Ongetwijfeld zal ook jongste oud-commandant De Groot dat met Borsboom eens zijn. In een terugblik op zijn 2,5 jaar als commandant had De Groot meerdere mooie herinneringen. Het mooist vond De Groot wel de anti-piraterij missie (Operatie Atalanta) rond de wateren van Somalië, zo vertelde hij marineschepen.nl.

friesland
Patrouilleschip Friesland voor het eerst in Den Helder. (Foto: @kon_marine)

Helaas zal de Zuiderkruis niet meer onder de Nederlandse vlag missies kunnen uitvoeren. Gelukkig kwam later vanmiddag een schip de marinehaven binnenvaren dat in de toekomst wel zal meedoen aan missies zoals die in de Golf van Aden: de Friesland. Dit derde patrouilleschip vertrok eerder deze week uit Vlissingen en ondanks dat het de unieke Zuiderkruis niet kan vervangen, wel een belangrijke toevoeging zijn aan de Nederlandse vloot.
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
NieuwsoverzichtGerelateerde artikelen
Info over Hr.Ms. Zuiderkruis
Zuiderkruis: 423 havens
Zuiderkruis-quiz
Zuiderkruis 36 jaar