Marineschepen.nl
 
   
 

Marinefoto Maandag 34

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 27-06-2011

Marinefoto maandag
Hr.Ms. Zuiderkruis bevoorraadt in april 1993 tijdens NAVO oefening Battle Griffin nabij Noorwegen het Spaanse fregat van de Baleares klasse SPS Extremadura (links op de foto) en Hr.Ms. S-fregat Bloys van Treslong. (Foto: CAVDKM)

36 jaar A832
De "Oude Dame", ofwel Hr.Ms. Zuiderkruis (A832) is maandag 27 juni 36 jaar geworden. Marineschepen.nl viert deze verjaardag met een prachtige foto in stijl: een bevoorrading op zee (BOZ).Hr.Ms. Zuiderkruis werd in 1974 te water gelaten en op 27 juni 1975 in dienst gesteld. De bevoorrader werd gebouwd door Verolme Scheepswerven te Rotterdam. In 36 jaar heeft het schip de hele wereld gezien. Natuurlijk mede dankzij Fairwind 1988 toen het met het eskader naar AustraliŽ, IndonesiŽ en Japan voer, maar de Zuiderkruis is ook vele malen in de West geweest. Het schip heeft meegedaan aan operaties in de Perzische Golf, acties in de Middellandse Zee, natuurlijk de Atlantische Oceaan en in nog veel meer wateren.

De Zuiderkruis is het oudste actieve marineschip van de Koninklijke Marine. Overigens is de bevoorrader bij lange na niet het oudste actieve marineschip in de wereld. Het Amerikaanse vliegkampschip USS Enterprise heeft de hoge leeftijd van 50 jaar bereikt. Maar BRP Rajah Humabon, het vlaggenschip van de Philipijnse marine, is echt stokoud: 68 jaar.
Zo oud gaat Hr.Ms. Zuiderkruis niet worden. Het schip zal tot eind 2011 blijven varen en marineschepen blijven voorzien van brandstof, munitie, eten en drinken, waarna het in de verre toekomst wordt vervangen door het Joint Support Ship Karel Doorman.
Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Als je foto's mailt verklaar je deze voorwaarden hebben gelezen en akkoord te zijn.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
S-fregatten
Hr.Ms. Zuiderkruis
JSS Karel Doorman

Alleen Amsterdam blijft
JSS vervangt Zuiderkruis