Marineschepen.nl
 
   
 

Podcast 6 - Marine Inlichtingendienst, Sovjetmarine en onderzeese telefoonkabels


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 18-09-2021 | Laatst aangepast: 18-09-2021


Een gesprek met Wies Platje, voormalig analist van de Marine Inlichtingendienst (MARID) in de Koude Oorlog. Over zijn loopbaan, de Sovjetmarine en onderzeese kabels waar Rusland interesse in heeft.

Wies Platje
Wies Platje. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Alle podcasts worden opgenomen in Hotel Sofitel Legend The Grand in Amsterdam, de voormalige Admiraliteit. Meer over het hotel en de Admiraliteit en over de andere podcast-afleveringen lees je op de podcast-overzichtspagina.

Beluister hieronder de vijfde aflevering



Met enige regelmaat, en zeker sinds 2015, komt de Russische interesse in onderzeese internetkabels weer terug in het nieuws. Een week voor haar aftreden, memoreerde toenmalig demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld, in een toespraak nog de verdachte activiteiten van Russische onderzeeboten nabij internetkabels in de Noordzee. Enkele dagen later werd het Russische spionageschip Yantar weer gespot nabij Ierland en verscheen op 14 september nog voor de Nederlandse kust.



Maar is die Russische interesse nieuw of van alle tijden? Was er bijvoorbeeld niet een schip, genaamd de Svanetya, dat zich in de jaren '70 regelmatig ophield bij het Rockallplateau? Dat schip, waar Amerikaanse, Britse en Nederlandse inlichtingendiensten grote interesse in hadden, had voorzieningen aan boord voor duikers en mini-onderzeeboten. En het Rockallplateau ligt weliswaar in een gebied waar veel onderzeeboten varen, maar waar ook telefoonkabels lagen.

Rockall
Rockall is een rots, omgeven door een plateau in de oceaan. Hier zijn veel vissen te vinden, maar ook onderzeeboten. Vanuit Holy Loch in Schotland opereerden Amerikaanse nucleaire onderzeeboten met kernraketten (SSBN's), de Britse nucleaire onderzeeboten opereren nog altijd vanuit Schotland.

Transatlantische kabel
De eerste transatlantische telefoonkabel liep via het Rockall plateau. Later werden meer kabels naar de zuidpunt van Ierland gelegd. Er waren in de decennia daarvoor overigens al kabels voor telegrafie.


De Kolomnaklasse waren drogeladingsschepen die in Oost-Duitsland waren gebouwd. Eén schip uit de reeks, de Kuznetsk, zou een spectaculair leven gaan leiden als schip met geheime opdrachten bij de Sovjetmarine. Het tot Svanetiya omgedoopte schip was zeker twee keer doelwit van Nederlandse spionageactiviteiten, waarvan de operatie van Hr.Ms. Zwaardvis in 1975 de bekendste is, en beschreven is in het boek In het diepste geheim (zie hoofdstuk 11).

Met Wies Platje bespreken we de Svanetya, telefoonkabels en de bekende Amerikaanse operatie Ivy Bells. Maar we blikken ook terug op de loopbaan van Platje bij de MARID, waar hij ruim 30 jaar werkte.



Na zijn tijd als inlichtingendienstmedewerker werd Platje auteur. Hij rolde in het vak nadat hij had toegezegd om, in het kader van een jubileum van de MARID, een stuk te schrijven. Samen met Martin Jensen, 28 jaar in dienst bij de MARID, schreef Platje het boek "De MARID, de Marine Inlichtingendienst van binnenuit belicht". Dat boek werd in 1999 gepresenteerd. Elf jaar later verscheen het tweede boek van Platje, genaamd "Een zee van geheimen", waarin spionagemissies van de marines van Amerika, Groot-Brittannië, Nederland en de Sovjet-Unie worden beschreven. Vooral het verhaal over het spionageschip Svanetya is opzienbarend.

Ga hier naar het overzicht van de podcasts op Marineschepen.nl.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

LinkedIn

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Podcast-overzicht

Gerelateerde artikelen