Marineschepen.nl
 
   
 

Podcast 11 - De geschiedenis van de Admiraliteit van Amsterdam


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 11-12-2021 | Laatst aangepast: 11-12-2021


200 jaar lang was het belangrijkste admiraliteitscollege van de Nederlanden gevestigd in het voormalige Prinsenhof in het centrum van Amsterdam. Hier, in wat tegenwoordig een hotel is, wordt de podcast opgenomen. Een gesprek met plaatsvervangend directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) Adri van Vliet over de geschiedenis van de marine, de gebouwen en de admiraliteit in het bijzonder.

The Grand
Hotel The Grand in kerstsferen. (Foto: Sofitel)

Alle podcasts worden opgenomen in Hotel Sofitel Legend The Grand in Amsterdam, de voormalige Admiraliteit. Meer over het hotel en de Admiraliteit en over de andere podcast-afleveringen lees je op de podcast-overzichtspagina.

Beluister hieronder de elfde aflevering


Het is ook mogelijk om de podcast te downloaden: klik op de pijl hierboven in de widget.

Vanaf het einde van de 16e eeuw tot 1795 kenden de Nederlanden meerdere Admiraliteitscollege's die ieder aan het hoofd stonden van een eigen marine. Deze admiraliteiten stonden onder andere in Middelburg, Rotterdam en Enkhuizen. Ook in Amsterdam werd een dergelijk college gevormd en dat nam zittin in het toenmalige Princenhof, de gebouwen die eerder als kloosters in gebruik waren genomen.



Op dat relatief kleine stukje grond in het centrum van Amsterdam is in de loop der jaren veel gebouwd en weer afgebroken. Voor de kloosters er werden neergezet stonden er houten huizen, de kloosters werden later zelf grotendeels ook weer afgebroken in de loop der jaren in opdracht van de Admiraliteit die er onder andere woonhuizen neerzette en het Admiraliteitshof. Dit Admiraliteitshof vormt nog altijd de basis van het huidige hoofdgebouw van hotel The Grand. De Admiraliteit maakte echter na 1795 plaats voor het stadhuis, de admiraliteiten werden door de Fransen opgeheven en het stadhuis op de Dam werd een paleis. In de loop der jaren werd steeds meer bijgebouwd en verbouwd in het oude Admiraliteitshof, wat meer een doolhof werd. Tijdens de grote verbouwing in 1926 werd het gehele gebouw op de voorgevel na afgebroken en omgetoverd tot een modern(er) stadhuis met nieuwbouw aan de straatkant.

Eerder hadden de woonhuizen van de admiraliteit al plaats moeten maken. De woonhuizen aan de Oudezijds Voorburg- en Achterburgwal die in 1767 door Coenraad Hoeneker in opdracht van de Admiraliteit waren gebouwd, werden in 1859 gesloopt en vervangen door stad.

Amsterdam
Vanaf de 16e eeuw was de Admiraliteit gevestigd aan de Fluweele Burgwal (nu Oudezijds Voorburgwal 195-199), luitenant-admiraal Michiel de Ruyter woonde aan de Buitenkant (Prins Hendrikkade 131) en de schepen werden vanaf 1654 tot 1913 gebouwd op de werf van de admiraliteit/ de marine op Kattenburg (nu Kattenburgerstraat 7). (Beeld: Open Street Maps en Marineschepen.nl)

De geschiedenis van de Admiraliteit is er echter een die veel verder gaat dan alleen de gebouwen. Vanuit deze Admiraliteit werden ook bekende vlootvoogden zoals Van Amstel, Van Brakel, Callenburgh, Heemskerck, De Ruyter, Sweers en (Cornelis) Tromp ingezet.
Met plaatsvervangend directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) Adri van Vliet bespreken we in deze podcast de geschiedenis van de Admiraliteit: over slaapbazen, vergaderingen, bouw van schepen en veel meer.

Amsterdam
Het hoofdgebouw, het Admiraliteitshof in 1783. Rechts de poort aan de kant van de Oudezijds Voorburgwal. (Beeld: Herman Schouten/ Stadsarchief Amsterdam)

Amsterdam
De poort naar het terrein, het gebouw naast de poort is het woonhuis dat door Coenraad Hoeneker werd gebouwd (vervangen door de stad in 1859). Tussen de gebouwen door is het Admiraliteitshof te zien, rechts van de poort staat een ander gebouw van de Admiraliteit. Dat gebouw werd in 1926 afgebroken en vervangen door nieuwbouw. (Beeld: Gerrit Lamberts/ Stadsarchief Amsterdam)

Amsterdam
Het stadhuis van Amsterdam in de vorige eeuw. Rechts de nieuwbouw van 1926. (Bron: Stadsarchief Amsterdam)

Amsterdam
Een vergadering in het Admiraliteitshof, bijgezeten door Stadhouder Willem V op 31 mei 1768. (Beeld: Reinier Vinkeles/ Stadsarchief Amsterdam)

Voor wie meer wil lezen over de geschiedenis van deze admiraliteit is het boek De Admiraliteit van Amsterdam in rustige jaren 1713-1751 door Jaap Bruijn een absolute aanrader (verkrijgbaar als tweedehands exemplaar). Een ander boek over een andere admiraliteit is De Admiraliteit van Friesland door Thea Roodhuyzen.

Inmiddels zijn veel meer podcasts te beluisteren.
Ga hier naar het overzicht van de podcasts op Marineschepen.nl.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

LinkedIn

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Podcast-overzicht

Gerelateerde artikelen