Marineschepen.nl
 
   
 

Bartolomeu Dias (ex-Karel Doorman) klasse fregatten (Portugal)


Laatst aangepast: 09-05-2011

Sinds 2010 heeft de Portugese marine twee Multipurpose fregatten van de Bartolomeu Dias klasse. De twee schepen zijn in 2006 gekocht van de Nederlandse marine, die ze door bezuinigingen van de hand moest doen. De Portugese marine gaf de voorkeur aan deze twee schepen, boven de oudere twee schepen van de OH Perry klasse die de Amerikaanse marine had aangeboden.

Bartolomeu Dias F33
Bartolomeu Dias.

Deze fregatten zijn oorspronkelijk vooral ontworpen om op Russische onderzeeboten in de Atlantische Oceaan te jagen. Zij zijn dan ook uitgerust met een gesleepte sonar waarmee vele malen beter op onderzeeboten gejaagd kan worden dan met de vaste sonars die tijdens de bouw voorhanden waren. Deze sonar is passief; de sonar luistert naar geluiden, maar zendt zelf niets uit.
De dreiging vanuit Rusland was bij de indienststelling van de schepen verdwenen, maar toen bleken de schepen niet voor niets Multi purpose fregatten te zijn. De schepen zijn door de Nederlandse marine met succes ingezet tijdens verschillende ernstoperaties in wateren van de Middellandse Zee tot de Perzische Golf en van de Noordzee tot de Atlantische Oceaan.Binnen de Nederlandse marine en in het buitenland zijn de M-fregatten vanwege hun betrouwbaarheid en vaareigenschappen erg populair. De soort bewapening en waterverplaatsing is vrij gebruikelijk voor fregatten van NAVO-landen: een kanon, raketten voor korte afstand luchtverdediging, torpedo’s en kruisvluchtwapens tegen andere schepen. De SMART en de LW08 radars maken naast de passieve sonar deel uit van het uitstekende pakket van sensoren. De nieuwe klasse binnen de Portugese marine is een aanvulling op de Vasco da Gama klasse: drie Duitse exportschepen van het type MEKO. De schepen zijn goed met elkaar te vergelijken en even oud.Voor "slechts" 240 miljoen euro heeft de Portugese marine twee volwaardige fregatten gekocht (overigens voor 10 miljoen meer dan de Belgen betaalden). Daarmee heeft het Zuid-Europese land twee prima vervangers van de verouderde Joao Bello klasse fregatten uit 1967-69. Voor het eerst in de Portugese geschiedenis heeft het land 5 schepen van meer dan 3000 ton.

Dom Francisco de Almeida
F334 Dom Francisco de Almeida. (Foto: Portugese marine)Eerste binnenkomst van het tweede M-fregat in Portugal, begin 2010.

Hr.Ms. Van Amstel
Commando Centrale van een M-fregat. (foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Nummer Naam In dienst
F333 (ex-F833) Bartolomeu Dias (ex-Van Nes) 2009 (1994)
F334 (ex-F834) Dom Francisco de Almeida (ex-Van Galen) 2010 (1994)
Afmetingen 122x14,4x6,2
Max. waterverplaatsing 3300 ton
Max. snelheid 29 knopen
Bemanning 154
Voortstuwing 2x Rolls Royce SPEY 1A gasturbines
2x Stork Werkspoor diesels
Wapensystemen Raytheon RIM-7 Sea Sparrow VL
Boeing RGM-84 HARPOON
Oto Melara 76mm/62 COMPACT kanon
Thales Nederland SGE-1 Goalkeeper 30mm
2x 50 caliber Browning
MK 46 Mod 5 torpedo's
Sensoren SMART air search
LW-08 air/ surface search
Scout navigatie radar
PHS-36, DSBV-61A towed array sonar

Helikopter Super Lynx MK95

Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nederlandse marineschepen

Belgische marineschepen

Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen
Portugal wil NL fregatten