Portugal wil Nederlandse fregatten

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 22-01-2003

Waar Nederland juist gaat bezuinigen, heeft de Portugese marine meer ruimte gekregen en mag nieuwe schepen gaan kopen. Volgens de berichtgeving van het Portugese dagblad Pśblico kunnen de oude schepen vervangen gaan worden door Nederlandse schepen.
Klik hier voor het Portugese bericht in de krant van 21 januari 2003.

Joao Belo
Joćo Belo wordt vervangen

Naast de vervanging van de 35 jaar oude Joćo Belo fregatten, wordt een Amfibisch Transport Schip van het type Rotterdam gebouwd, 3 nieuwe onderzeeboten besteld en een krijgen de bestaande MEKO 200 Vasco da Gama klasse fregatten een "upgrade".Van Heemskerck
De 3 fregatten van de Joćo Belo klasse zijn binnen de Portugese marine niet populair meer. Naast het feit dat de schepen behoorlijk oud zijn, ontbreekt het ook aan voldoende wapensystemen. Zo beschikken ze niet over raketten en moeten ze het doen met 2 100mm kanonnen, torpedo's en mitrailleurs. Oorspronkelijk bestond de klasse overigens uit 4 schepen, maar door een aanvaring met een Amerikaans schip (alweer), werd het Portugese slachtoffer van de sterkte afgevoerd.

Volgens het nieuwsbericht in Pśblico van 21 januari zouden de vervangers van deze schepen luchtverdedigingsschepen zijn uit de Verenigde Staten, Frankrijk of Nederland. Als dat zou kloppen, zou dat gaan om OH Perry klasse fregatten, die de VS van de hand willen doen. Onduidelijk is echter om welke Franse schepen het zou gaan, aangezien de Franse luchtverdedigingsschepen of te jong of te groot lijken voor Portugal. Van Nederland zou Portugal de fregatten van de Van Heemskerck klasse kunnen kopen. Ondanks dat dit slechts 2 exemplaren betreft.

Uitbreiding
Welke schepen Portugal ook gaat kopen, het betekent een duidelijke versterking van de Portugese marine, die voor een dergelijk land, vrij mager was uitgerust. Het land moest het jarenlang doen met slechts 6 fregatten, 2 onderzeeboten en een stuk of 15 kleinere schepen van soms wel 30 jaar oud. Tot op heden beschikte het land niet over een Landing Platform Dock (LPD) zoals de Hr.Ms. Rotterdam of de Spaans evenknie SNS Galicia. De onderzeeboten zouden (gelet op eerdere berichtgeving) Frans-Spaanse onderzeeboten zijn van de Scorpene klasse. Deze uiterst moderne boten, zijn door het MESMA systeem in staat om zeer lang onderwater te blijven en kunnen daarnaast veel stiller opereren dan op dit moment gebruikelijk is bij diesel-electrische boten.

Zodra meer duidelijk wordt over de uitbreiding van de Portugese marine en de eventuele aankoop van de Van Heemskerck klasse fregatten, zal dit uiteraard uitgebreid op marineschepen.nl aan bod komen.Foto's
Klik op de foto's voor een vergroting (is niet bij alle foto's mogelijk).

Joao Belo klasse fregatten
Joćo Belo klasse fregatten in formatie.

Hr.Ms. Witte de With
Hr.Ms. Witte de With naar Portugal?

OH Perry
Eén van de andere kandidaten: OH Perry klasse.

SNS Galicia LPD
SNS Galicia het Spaanse LPD.

Hr.Ms. Rotterdam
Hr.Ms. Rotterdam in Noorwegen, de tweelingzus is straks te zien in Portugal.
Ook Portugal heeft er 3 besteld.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Bartolomeu Dias klasse
Portugese Orions ingehuurd