Marineschepen.nl
 
   
 

Marine huurt Portugese Orions voor lancering

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 02-04-2005

De Nederlandse Orion patrouillevliegtuigen van de marine, zijn uit dienst gesteld omdat ze volgens Minister Kamp overbodig waren. Op donderdag 10 maart bleek dat ze zo "overbodig" waren dat de marine Portugese Orions heeft moeten inhuren voor lanceringen van Hr.Ms. De Zeven ProvinciŽn. Voor de lancering van de Evolved SeaSparrow (ESSM)- en Standard 2 (SM2)-raketten was het LCF naar het Portugese eiland Madeira gevaren. De lanceringen waren succesvol.


Hr.Ms. De Zeven ProvinciŽn vuurt een serie van 4 raketten af.

Eťn van de argumenten voor het behoud was dat de Orions nodig zijn voor het lanceren van raketten vanaf de allernieuwste schepen van de marine: de Luchtverdediging- en Commandofregatten van de Zeven ProvinciŽn klasse. Deze hypermoderne schepen hebben met de nieuwe raketten een groot bereik. Dit bereik is te groot voor een helikopter en dus moet er een maritiem patrouillevliegtuig assisteren.

Belang Orions opnieuw aangetoond
Dat de Orion patrouillevliegtuigen van de marine allang niet meer zochten naar Russische onderzeeboten, weet iedereen binnen de marine. De Alle Hens (blad van de marine) heeft sinds de val van de Sovjet-Unie volgestaan met artikelen over de belangrijke missies van Orions, waarbij Russische onderzeeboten geen rol speelden. Zo zijn ze ingezet bij counter-drugs operaties, patrouilles boven BosniŽ en Afghanistan en voor vele andere taken. De vliegtuigen kunnen lang vliegen, maken weinig lawaai en kunnen veel meer zien (via radar, infrarood camera, etc.) dan schepen ooit zouden kunnen. Niet voor niets werden ze de ogen en oren van de vloot genoemd. Ondanks dat de Orions zich slechts 4% van de tijd bezighielden met onderzeebootbestrijdingsoefeningen, waren ze volgens Kamp overbodig. Ondanks het advies van de marine, werden de Orions verkocht.
Marine is afhankelijk
Het aanhouden van Orions voor alleen assistentie bij lanceringen is overdreven, maar dit is slechts ťťn van de vele belangrijke taken. Tragisch is dat al 3 maanden na uitdienststelling van de vliegtuigen duidelijk is geworden dat de marine hierdoor voor zelfs dit soort regelmatig terugkerende oefeningen afhankelijker is geworden van buitenlandse marines. Tot overmaat van ramp moet daar dus ook nog voor betaald worden.
Vele andere NAVO-landen zijn niet de weg van ons land ingeslagen en onderkennen het belang van dergelijke maritieme patrouillevliegtuigen. Veel vliegtuigen worden gemoderniseerd of er worden nieuwbouwprogramma's opgezet. Nederland is het eerste land dat Orions heeft afgestoten.
Toenmalige Nederlandse Orion.

Orion Portugal
Portugese Orion.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Orions in nieuwe kleuren
Duitsland wil Orions
Eerste lancering LCF
Marine bereidt voor op orkaan
Bijstand na orkaan IvanReclame