Marineschepen.nl
 
   
 

Bijstand na orkaan Ivan

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 11-09-2004

De orkaan Ivan liet Aruba, Bonaire en Curaçao weliswaar links liggen, aan de enorme regenbuien konden de eilanden echter niet ontkomen. Deze veroorzaakten wateroverlast, waardoor de Koninklijke Marine tot zaterdag 11 september militaire bijstand moest leveren. Deze bestond onder andere uit het evacueren van mensen per rubberboot, het inzetten van zware trucks voor transport en hulp aan brandweer en politie en het inschatten van de schade vanuit een helikopter en een Orion vliegtuig. Verder verzorgde de marine het transport van goederen en voertuigen.

Voorbereidingen op orkaan
Dinsdagavond 7 september om 1800 uur plaatselijke tijd werd op het Marinehoofdkwartier besloten om voorbereidingen te treffen op een mogelijke orkaan. Uit voorspellingen bleek dat de mogelijkheid bestond dat de orkaan over één van de eilanden zou trekken. Daarom werden eenheden alvast op hun posten gebracht. Zo vertrokken twee P3C Orion Maritieme Patrouillevliegtuigen met ongeveer dertig mariniers naar Bonaire. Hr.Ms Pelikaan, het communicatie- en ondersteuningsvaartuig van de Koninklijke Marine, vertrok ook naar Bonaire met materieel, waaronder vervoermiddelen, verbindingsmiddelen en noodstroomvoorzieningen.Hr.Ms. Willem van der Zaan orkaan Ivan
Hr.Ms. Willem van der Zaan met materieel onderweg naar Curaçao. (Foto: Keesnan Dogger, Koninklijke Marine)

Regenval
De militaire bijstand werd in de loop van de ochtend van 8 september aangevraagd. Inmiddels was duidelijk dat de orkaan niet over de eilanden zou trekken, maar was er wel wateroverlast door de extreme regenval. Op Curaçao hielp een peloton van de 31e Infanteriecompagnie van het Korps Mariniers bij evacuaties en op Bonaire werd gepatrouilleerd met de politie en het Vrijwilligers Korps Bonaire.

Omdat de problemen achter de rug leken werd de militaire bijstand de volgende dag gestopt.

Hulp weer nodig
Vrijdagochtend 10 september werd de hulp van de marine echter weer ingeroepen. Dit keer assisteerde de marine de brandweer en politie op Aruba met zware vrachtwagens en hielp een peloton mariniers bij het patrouilleren en bij het evacueren en droogpompen van ondergelopen gedeeltes. Tevens vlogen 2 helikopters, een van de Kustwacht en een van de Koninklijke Marine, boven Aruba voor search and rescue en het rapporteren van de schade. Ook een Orion vliegtuig nam de schade op vanuit de lucht. Bovendien heeft de Koninklijke Marechaussee twee extra mensen naar Aruba gestuurd.

Orkaan Ivan
Overleg tussen mariniers en politie tijdens de evacuatie van mensen in de Penstraat (Curaçao), woensdagavond 8 september. (Foto: Koninklijke Marine)Ervaring
Aruba had tijdens de passage van Ivan veel last van zware regenval gehad. Deze regen zette echter ook vrijdag door.Als gevolg zijn vele wegen op het eiland onbegaanbaar geworden. Op vele plaatsen stond het water een halve meter hoog. Het ziekenhuis en andere belangrijke instellingen zijn niet of slecht bereikbaar en ook enkele huizen zijn onder water gelopen. Met name aan de westelijke zijde van het eiland was de situatie zorgelijk.

Aan het einde van de middag bracht het stationsschip, Hr.Ms. Willem van der Zaan, materieel (waaronder vrachtwagens) naar Aruba vanuit Curaçao. Ook een Orion Maritiem Patrouillevliegtuig werd ingezet voor transport. Het Korps Mariniers evacueerde de gehele vrijdag mensen per rubberboot.

Zaterdag 11 september was de overlast zodanig terugedrongen dat de Eilandelijke Rampenraad besloot dat de militaire bijstand niet meer benodigd was.

Aruba Orkaan Ivan
De straten van Aruba stonden onder water. (Foto: Keesnan Dogger, Koninklijke Marine)

Aruba Orkaan Ivan
Schade door golfslag op Bonaire. (Foto: Koninklijke Marine)

Aruba Orkaan Ivan
Met een truck van het Korps Mariniers wordt een auto uit het water gesleept. (Detail van foto: Keesnan Dogger, Koninklijke Marine)

Aruba Orkaan Ivan
Op de daken wachtten mensen tot zij geëvacueerd konden worden. (Foto: Keesnan Dogger, Koninklijke Marine)

Aruba Orkaan Ivan
Evacuatie door het Korps Mariniers en de brandweer. (Foto: Keesnan Dogger, Koninklijke Marine)

Bron: Koninklijke Marine Caribisch Gebied.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Hr.Ms. Pelikaan
Leopold klasse
Marine bereidt voor op orkaan
3 drugsvangsten in één week
Pelikaan naar Haïti
Marine helpt HaïtiReclame