Marineschepen.nl
 
   
 

Drie grote drugsvangsten in één week

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 10-11-2004

In één week tijd heeft stationsschip Hr.Ms. Willem van der Zaan in het Caraïbisch gebied een enorme hoeveelheid drugs weten te onderscheppen. Het gaat om maar liefst 6960 kilo cocaïne. De eerste vangst werd gedaan op 5 november, de tweede volgde op 8 november en de derde vangst op 10 november. Alle keren werd intensief samengewerkt met een P3C Orion van de Marineluchtvaartdienst, welke volgens de Minister van Defensie overbodig zijn...

Eerste vangst
De Orion nam in de vroege ochtend van 5 november in het westelijk gedeelte van de Caribische Zee een verdachte speedboot waar. Het M-fregat Hr.Ms. Willem van der Zaan werd hierop ingezet. Bij aankomst van het fregat bleek de speedboot alle drugs over boord te hebben gegooid.De balen met drugs werden later uit het water gevist, het bleek te gaan om ruim 1300 kg cocaïne. De boot is van het type Eduardoño. De opvarenden zijn van Colombiaanse afkomst.


Hr.Ms. Willem van der Zaan
Hr.Ms. Willem van der Zaan.

Tweede vangst
Op 8 november ontdekte weer een Orion patrouillevliegtuig van de Koninklijke Marine in de westelijke Caribische Zee een verdachte speedboot. Deze voer met hoge vaart in noordelijke richting. Zowel de Zaan als een Amerikaanse kustwachtcutter USCGC Galatin, begaven zich naar de positie van de speedboot. Deze gooide pakketten overboord, maar werd uiteindelijk gestopt door de helikopter van de Galatin nadat er waarschuwingsschoten waren afgegeven.
Na telling bleek dat het om ruim 3400 kg drugs, waarschijnlijk cocaïne, gaat. Dit is de grootste vangst uit een speedboot, sinds de oprichting van de internationale drugsbestrijdingsorganisatie JIATFS in 1989.Derde vangst
Een Orion van de Koninklijke Marine ontdekte tijdens een patrouille op woensdag 10 november rond 9 uur 's morgens in de westelijke Caribische Zee een verdachte speedboot die in noordwestelijke richting ging. Net zoals de vorige keer werkte de Willem van der Zaan tijdens de actie samen met de Amerikaanse kustwachtcutter Gallatin. Ook de USCGC Thetis en haar helikopter waren betrokken bij de actie. Tevens heeft de helikopter van HMS Wave Ruler, een Brits bevoorradingsschip, een bijdrage geleverd. Net als maandag zette ook in dit geval de speedboot pakketten overboord en werd de boot uiteindelijk gestopt door de helikopter van de Gallatin nadat er waarschuwingsschoten en schoten op de motoren waren afgegeven.
De vijf personen aan boord van de speedboot beweren de Colombiaanse nationaliteit te hebben, op 1 na, die zegt Mexicaan te zijn. De laatste telling van de contrabande leverde 62 balen op van rond de 30 kilogram ieder, totaal dus 1860 kg, waarschijnlijk cocaïne. Dat maakt het totaal van de vangst van deze week 6960 kilogram cocaïne.Internationale drugsbestrijdingsorganisatie
Deze actie werd uitgevoerd onder de vlag van de internationale drugsbestrijdingsorganisatie Joint Inter Agency Task Force South (JIATFS) uit Key West, Florida. Commandeur Sijtsma, Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied, is commandant van een van de taakgroepen in deze organisatie.
In samenwerking met de Amerikaanse collega's van JIATFS wordt deze zaak momenteel verder afgehandeld. De opvarenden en de drugs zullen aan de bevoegde autoriteiten worden overgedragen.

Drugsvangst marine
Speedboot van 5 november.

diep in de materie op marineschepen.nl

Eerste vangst
Lynx stopt drugstransport
Lynx boven speedboot.

Hr.Ms. Willem van der Zaan drugs
De vangst van 5 november op het helidek van Hr.Ms. Willem van der Zaan.

Tweede vangst
Hr.Ms. Willem van der Zaan drugsvangst
De speedboot die op 8 november werd onderschept wordt tot stoppen gedwongen. Rechts is de Zaan te zien.

Derde vangst
Drugsvangst kustwacht
De helikopter van de Amerikaanse kustwachtcutter Gallatin achtervolgt de speedboot.

Hr.Ms. Willem van der Zaan drugs
Op de foto is de speedboot te zien met daarnaast de Rigid Hull Inflatable Boat (RHIB) van Hr.Ms. Willem van der Zaan. De smokkelaars hebben de handen op het hoofd.

Hr.Ms. Willem van der Zaan cocaine
Balen cocaïne op het dek van de Willem van der Zaan.

Orion marine drugsbestrijding
Op de foto ziet u de vliegende en technische bemanning van de Nederlandse Orion, welke eerder die dag de speedboot als eerste zag. Zij werden na landing op HATO Militair gefeliciteerd door commandeur F. Sijtsma, Commander Task Force 4.4 van de Joint Inter Agency Task Force South (in het wit gekleed). Ondanks de enorme waarde van de Orions acht de politiek de vliegtuigen overbodig en zullen ze vanaf 1 januari 2005 niet meer vliegen...

Bron en foto's: Koninklijke Marine Caribisch Gebied.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Karel Doorman klasse
Marine bereidt voor op orkaan
Bijstand na orkaan Ivan
Pelikaan naar Haïti
Marine helpt HaïtiReclame