Marineschepen.nl
 
   
 

Hr.Ms. Pelikaan naar Haïti

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 16-01-2010

Ondersteuningsvaartuig Hr. Ms. Pelikaan is vrijdag 15 januari vanaf Aruba naar Ha´ti vertrokken om het door een zware aardbeving getroffen eiland te helpen. Behalve de 14 bemanningsleden, bevinden zich aan boord van het marineschip 10 extra mannen en vrouwen van de vloot, 44 mariniers, 7 militairen van de Arubaanse militie en 2 marechaussees. Het schip zal maandagochtend rond 0500 uur aankomen voor de kust van Ha´ti en zal het eerste schip met hulp in de haven van Port-au-Prince zijn.

Teruggehaald
Hr.Ms. Pelikaan lag in Sint Maarten toen de verwoestende aardbeving plaatshad. Het schip zou een havenbezoek gaan brengen aan Santa Domingo en werd door de marineleiding teruggehaald naar Curacao om voorbereidingen te treffen om hulp te bieden. Pas aan het einde van de week kwam vanuit Den Haag het groene licht en kon het schip volgeladen worden en vertrekken. Hoe het schip daadwerkelijk wordt ingezet is afhankelijk van de situatie op het moment van aankomst. De verwachting is dat het schip maandagochtend rond 05.00 uur bij Ha´ti aankomt, na een tocht van bijna 600 kilometer.Belangrijke taak
Het bieden van hulp bij rampen is een van de belangrijkste taken van Hr. Ms. Pelikaan. In het Caribisch gebied, waar het schip haar thuisbasis heeft, zijn vaker landen in de problemen door natuurgeweld.
Om die reden is de Pelikaan ingericht om voertuigen, kleine bootjes, hulpgoederen en gereedschappen aan boord mee te nemen.Marinevloot voor de kust van Ha´ti
Niet alleen de Nederlandse marine biedt hulp. Vooral de Amerikaanse marine heeft schepen richting Ha´ti gestuurd. Zo is het gigantische hospitaalschip USNS Comfort naar Ha´ti. Ook het helikoptervliegkampschip USS Bataan en het enorme vliegkampschip USS Carl Vinson bieden hulp. Bovendien hebben Amerikaanse Special Forces het vliegveld op Ha´ti veiliggesteld nadat het bezet werd door ontsnapte gevangenen. De Italiaanse marine staat klaar om hulp te bieden. Dat kan met het nieuwe vliegkampschip Cavour en/ of met het amfibisch transportschip San Giusto. Beide schepen liggen echter in Italië en de Italiaanse regering twijfelt of het wel nut heeft, aangezien de schepen 20 dagen onderweg zullen zijn.


Geluidsfragment NOS radio - interview met Majoor der Mariniers Peter Damen aan boord van Hr.Ms. Pelikaan


Hr.Ms. Pelikaan

Hr.Ms. Pelikaan bereidt zich voor op vertrek naar Haiti - bron: Ministerie van Defensie
Hr.Ms. Pelikaan wordt volgeladen voor vertrek naar Haïti

Hr.Ms. Pelikaan bereidt zich voor op vertrek naar Haiti - bron: Ministerie van Defensie
Alle bemanningsleden hielpen mee zodat het schip zo snel mogelijk kon vertrekken naar Haïti.

Bron: Google Maps
De afstand van Aruba naar Ha´ti is ongeveer 600 km.


USNS Comfort naar Ha´ti


6 News doet verslag over USS Carl Vinson


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Nederlandse marine helpt Ha´ti
Spaanse marine naar Ha´ti
Nederlandse marine helpt VS
Bijstand na orkaan Ivan