Spanje stuurt SPS Castilla richting Haïti

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 21-01-2010

Zaterdag 23 januari zal de SPS Castilla ("de Spaanse Hr.Ms. Rotterdam") met 450 opvarenden vanuit Rota Naval Base (Cadiz) richting Haïti vertrekken. Mariniers en geneeskundig personeel zal ter plaatse helpen aan de wederopbouw, de gezondheidszorg en veiligheid.
De Castilla is één van de twee landing platformdocks van de Galicia klasse, beide schepen zijn kopieen van Hr.Ms. Rotterdam.

visuele herkenning

Volgepakt schip
De Castilla is een landing platformdock; een marineschip dat speciaal gebouwd is om eenheden aan land te zetten en de operatie op land vanuit zee te ondersteunen. Daarvoor beschikt het over een groot voertuigendek, een helikopterdek, een dok waar landingsvaartuigen in en uit kunnen varen en natuurlijk plek voor honderden mariniers. Met de uitgebreide communicatiemiddelen kan vanuit de commandocentrale gecommuniceerd worden met vele eenheden op het land. De Castilla hoeft geen haven in om alle eenheden op land te zetten, maar kan op zee blijven; materieel en mariniers kunnen met landingsvaaruigen en helikopter het land op.Voor deze missie is de Castilla volgepakt. Aan boord zijn 178 bemanningsleden, 190 militairen van het Korps Mariniers en 58 artsen en verpleegkundigen van de Spaanse marine. Ook zijn drie helikopters, drie grote landingsvaartuigen, twee waterzuiveringsinstallaties en meerdere Hummers aan boord.

Twee maanden hulp
De Castilla zal zaterdagmiddag vertrekken en na 10 dagen varen aankomen voor de kust van Haïti. Daar zal het gedurende twee maanden blijven om de bevolking te ondersteunen. Het eerste schip van de klasse, de SPS Galicia, vertrekt dan ook richting het getroffen eiland en neemt dan de taken van de Castilla over.Zusterschepen van Hr.Ms. Rotterdam
De schepen van de Galicia klasse zijn ontworpen in samenwerking met de Nederlandse marine, waar in 1991 door beide landen een overeenkomst werd getekend. Zij komen daardoor overeen met het Nederlandse landing platformdock Hr.Ms. Rotterdam.

De schepen van de Galicia klasse zijn 160 meter lang en hebben een maximale snelheid van 20 knopen.

SPS Castilla
SPS Castilla (L52)

SPS Castilla
SPS Castilla heeft het dok vol laten lopen voor amfibische operaties, terwijl tegelijkertijd heliktopteroperaties plaatsvinden.

SPS Castilla
Dankzij het dok kunnen schepen getransporteerd worden en in en uit varen.

SPS Galicia
Het grote helikopterdek biedt alle ruimte aan helikopteroperaties.
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Pelikaan naar Haïti
Nederlandse marine helpt Haïti