Marineschepen.nl
 
   
 

Marine bereidt zich voor op orkaan Ivan

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 08-09-2003

Vannacht om 2 uur Nederlandse tijd (9 september) passeert de orkaan Ivan de eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao. De orkaan is van de op één na hoogste categorie en haalt windsnelheden van 220 km/uur. Het operatiecentrum van de marine hield de orkaan al enkele dagen nauwlettend in de gaten, gisternacht (Nederlandse tijd) werd besloten voorbereidingen te treffen. Benadrukt moet worden dat het hier gaat om voorbereidende handelingen (de zogenaamde pre-deployment). Er is nog geen sprake van militaire bijstand.Orions direct ingezet
Als gevolg van de beslissing de pre-deployment op gang te brengen, zijn vanavond vanuit Curaçao twee P3C Orion Maritieme Patrouillevliegtuigen met mariniers (ongeveer dertig) vertrokken naar Bonaire. Hr.Ms Pelikaan, het communicatie- en ondersteuningsvaartuig van de Koninklijke Marine, is tevens onderweg naar Bonaire met materieel, waaronder vervoermiddelen, verbindingsmiddelen en noodstroomvoorzieningen.

Mariniers die ter voorbereiding op de orkaan per Orion naar Bonaire vertrekken.
Mariniers die ter voorbereiding op de orkaan per Orion naar Bonaire vertrekken.

Oefening stilgezet
Op Curaçao was gisteren de grote multinationale militaire oefening 'Deux Tricolores' begonnen. In verband hiermee zijn vele Nederlandse en buitenlandse mariniers op Curaçao geconcentreerd. De Nederlandse mariniers die gestationeerd zijn op Aruba, zijn vanavond met Hr.Ms. Willem van der Zaan, het stationsschip, teruggebracht naar Aruba en bereiden zich daar voor op de gevolgen van Ivan.

Mariniers die gestationeerd zijn op Curaçao blijven voor het grootste gedeelte op Curaçao, met uitzondering van de groep (ongeveer dertig man) die de voorbereidingen op Bonaire gaat treffen.

In verband met de naderende orkaan is de oefening Deux Tricolores tijdelijk stilgezet. Op een later tijdstip zal worden bezien of deze nog wordt hervat en in welke vorm.

Hr.Ms. Pelikaan
Hr.Ms. Pelikaan onder weg naar Bonaire.

Ervaring
Gebaseerd op ervaring bij orkaanpassages in het verleden (bijvoorbeeld Luis (1995), Georges (1998) en Lenny (1999)), heeft de Koninklijke Marine een standaard werkwijze ontwikkeld in geval van naderende orkanen. Deze is verdeeld in de volgende vier stappen:
1. De voorbereiding
2. De passage van de orkaan
3. De noodhulp
4. De wederopbouw.Momenteel bevindt men zich in fase 1, de voorbereiding. Aan de hand van weersvoorspellingen is gebleken dat een of meer eilanden van de Nederlandse Antillen en/ of Aruba op de route lijken te liggen van een orkaan. De Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied, Commandeur F. Sijtsma, heeft daarom besloten personeel en materieel vooruit te zenden.

P-3c Orion
De Orions zijn vanaf 1 januari 2005 wegbezuinigd. Gelukkig voor de bevolking van de eilanden kunnen ze nu nog wel ingezet worden.

Hr.Ms. Willem van der Zaan
Hr.Ms. Willem van der Zaan voer op 9 augustus binnen als stationsschip. Er is altijd één fregat stationsschip in de wateren van de Nederlandse Antillen. Vaak gedurende 6 maanden.

Hr.Ms. Willem van der Zaan
Ter hoogte van de havenhoofden van Willemstad is het gebruikelijk om ceremoniële saluutschoten aan de koninkrijksvlag en aan de Gouverneur van de Nederlandse Antillen af te geven. Het saluut van het schip wordt dan vanaf Fort Krommelijn beantwoord.

Bron: Koninklijke Marine Caribisch Gebied. Foto's: Centrum voor Audiovisuele Dienstverlening Koninklijke Marine (CAVDKM) en S. Rodriguez, Koninklijke Marine.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Hr.Ms. Pelikaan
Leopold klasse
Duitsland wil Orions
Bijstand na orkaan Ivan
3 drugsvangsten in één week
Pelikaan naar Haïti
Marine helpt HaïtiReclame