Marineschepen.nl
 
   
 

Glasgow - blog 18 bootjesreis 2015


Bericht geplaatst: 02-11-2015

Adelborsten Technische Dienst zijn aan boord van Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn voor hun kennismaking met de marine. Dit keer een blog van ťťn van de adelborsten over het havenbezoek in Glasgow: de stad verkennen ťn wachtlopen.

De stad in
Na aankomst in de marinehaven mochten we op vrijdag van boord om Schotland te verkennen. Met z'n zevenen gingen we 's ochtends met de bus naar Helensburgh, vanwaar we de trein naar Glasgow namen. Fijn om na twee weken aan boord weer eens vaste grond onder de voeten te hebben. Geen van ons was eerder in Glasgow geweest, dus besloten we een aantal toeristische hoogtepunten te bezoeken: Green Park, de Necropolis en een aantal kathedraaltjes. 's Middags zijn we in het winkelcentrum geweest en aansluitend hebben we een Schots biertje gedronken op een terras in de binnenstad. Na het avondeten konden we helaas niet heel lang meer blijven, omdat we ons de volgende dag fris en fruitig om 07:30 bij het wachtsvolk moesten melden. Een avondje uitgaan zat er dus helaas niet in.Op zaterdag liep ikzelf van kwart voor acht tot kwart voor twaalf de wacht. Zowel 's ochtends als 's avonds. Bij deze wacht hoort ook het ceremonieel vlaghijsen. Tegelijk met de rest van het eskader hesen we om 08:00 de vlag. Het wachtlopen verliep verder vrij rustig omdat het grootste deel van de bemanning al niet meer aan boord was. Tussen de wachten door was er mooi de gelegenheid om te sporten.

Om 17:30 stonden ik en drie andere adelborsten in ons nette tenue aan de valreep om gasten van de commandeur, waaronder twee Amerikaanse admiraals, te ontvangen en naar de brug te begeleiden. Kort daarna, met zonsondergang, stond ik samen met een matroos van de nautische dienst weer bij de vlag om deze neer te halen.De wacht 's avonds verliep een stuk sneller dan die in de ochtend, omdat er de hele avond door mensen terugkwamen van de wal. Ook werd ik tijdens mijn wacht naar de brug geroepen om de gasten van de commandeur weer naar de valreep te begeleiden. Terwijl we terug liepen door het schip kreeg ik even de kans om met een aantal van de gasten te praten. Erg interessant om ook het perspectief van buitenlandse marineofficieren op de huidige oefening te horen. Daarnaast leer je op dit soort momenten net even iets beter begrijpen wat er precies allemaal achter de schermen gebeurt. Ik heb zelfs nog even met ťťn van de Amerikaanse admiraals gesproken. Hij bleek zelf ook als officier Technische Dienst te zijn begonnen, zo zie je nog maar een mooi voorbeeld van wat je met techniek kunt bereiken!Meer blogs op Marineschepen.nl
<< Blog 17: Op de brug

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen
Alle blogs bootjesreis 2015

Blog 17: Op de brug

Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn