Marineschepen.nl
 
   
 

Op de brug - blog 17 bootjesreis 2015


Bericht geplaatst: 29-10-2015

Romy is één van de adelborsten Logistieke Dienst aan boord van Zr.Ms. De Ruyter voor een kennismaking met de marine. In dit blog vertelt Romy over de avonturen op de brug van het LCF.

verrekijker
Adelborsten op de uitkijk. (Bron: NLDA)

Hondenwacht
Samen met mijn buddy Esther loop ik de Hondenwacht en de Achtermiddagwacht deze week.

00:00u, onze wacht begint. We lopen mee op de brug vandaag, spannend want op de brug is het 's nachts helemaal donker, omdat je anders niet naar buiten kunt kijken. Op een paar rode lampjes na die aangeven waarvoor welke knoppen dienen. De officier van de wacht laat ons binnen, na een voorstelrondje krijgen we meteen de belangrijkste systemen uitgelegd. We hebben al bij de Technische Centrale meegelopen dus het enigszins technische verhaal volgden we natuurlijk uitstekend… Hierna moesten we meelopen met de matrozen, zij staan op de uitkijk en zitten aan het roer. De uitkijk kijkt naar de schepen die in de buurt zijn of komen en geeft de positie van die schepen door aan de officier van de wacht.'Officier van de wacht, hier uitkijk.'
- 'Kom in'.
'Ik heb hier een Tango Mike op rood 90, hoek van aanzien groen 10, afstand ongeveer 6 mijl, koerskruisend'. - 'Vasthouden'.

[TM is 'brugjargon' voor koopvaarder, TMC voor containerschip, TU voor visser, etc. Uitkijk meldt hier een meevarende koopvaarder dwars links van het schip, die schuin van voren aan zijn rechterzijde wordt ingezien, JK]

verrekijker
Eén van de adelborsten bestuurt het schip. (Bron: NLDA)

Roerganger
Ook mochten we tijdens onze tweede wacht van 12:00u tot 16:00u even roerganger spelen en lag Zr. Ms. de Ruyter voor ongeveer 10 minuten in de hand van twee adelborsten. Het bleek best moeilijk om het schip op koers te houden vanwege wind en de stroming van de zee, het is dan ook geen auto die je bestuurt.

Gedurende deze wacht werd de zee iets onstuimiger en begon ik me wel behoorlijk duizelig te voelen, zeeziek wil ik niet zeggen, maar echt lekker voelde ik me niet. Toch kreeg ik van de bemanning te horen dat de brug de beste plaats is om naar toe te gaan als je je lichtelijk zeeziek gaat voelen omdat je de zee en de horizon goed kunt zien, er daglicht is en je buiten op de brug een heerlijk fris windje hebt.

Na het eten voelde ik me weer een stuk beter (misschien kwam het door de lekkere frietjes?) en ben ik met mijn buddy aan opdrachten gaan werken die we moeten beantwoorden over het reilen en zeilen van het leven aan boord.Al met al hebben we een leuke dag gehad, waarin we veel hebben geleerd. Je kunt ons nu namelijk ook inzetten om op de uitkijk te staan! Ik ga nu lekker slapen ter voorbereiding van mijn volgende wacht in de radiocentrale om 00:00u. Ik ben benieuwd wat deze (n)(w)acht ons gaat brengen.

Slaap lekker,

Adelborst Romy

Meer blogs op Marineschepen.nl
<< Blog 16: Wilhelmshaven | Blog 18: Glasgow >>

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen
Alle blogs bootjesreis 2015

Zr.Ms. De Ruyter