Marineschepen.nl
 
   
 

Verjaardag - blog 20 bootjesreis 2015


Bericht geplaatst: 05-11-2015

Thomas is n van de adelborsten Logistieke Dienst aan boord van Zr.Ms. De Ruyter voor een kennismaking met de marine. Thomas doet verslag van zijn dagje in de Technische Centrale en van een verjaardag.

taart
Verjaardagstaart aansnijden. (Bron: NLDA)

Technische Centrale
De klok springt op 7:00 en de wekker gaat af. Snel uit bed, aankleden, tanden poetsen en richting het caf voor het ontbijt. Na een paar bammetjes naar binnen gewerkt te hebben, melden mijn buddy en ik ons bij de Technische Centrale voor de voormiddagwacht. De wacht loopt van 7:45 tot 11:45 en in de avond van 19:45 tot 23:45. We hebben geluk gehad en de meest ideale wachttijden gekregen.De dag begint rustig met een algemeen praatje van de Chef van de Wacht. Hij legt ons uit wat er in de TC gebeurt en in het kort waar alles voor dient. Mijn buddy en ik worden allebei aan een matroos gekoppeld, met wie we de dag gaan meelopen. De matroos laat mij op de computer de technische systemen zien en geeft hier uitleg bij.

Nadat we heel het overzicht hebben doorgelopen, beginnen wij met het lopen van een checkronde. Mijn buddy loopt de ronde in het achterschip mee, en ik loop de ronde in het voorschip. Ik loop het rondje samen met de matroos en een takenboeker. Deze matroos 2de klas is maandag opgestapt en wordt opgeleid door de matroos 1ste klas. Met zijn drien lopen we door de verschillende machinekamers in het voorschip en checken of er ergens defecten of bijzonderheden zijn. De takenboeker loopt voorop, de matroos controleert of hij dit goed doet en geeft mij uitleg over waar de machines voor dienen en waar ze op letten.

Taart
Tijdens de ronde kom ik op de gang een andere adelborst tegen. Die vertelt mij dat alle adelborsten zich om half 10 moeten melden bij de kajuit. Het was inmiddels al 9:15 dus ik ging alvast die kant op.
Nadat (zo goed als) alle adelborsten aanwezig waren bij de kajuit, werden we ontvangen door de Commandant, de HLD, CLD, Chef de Equipage en onze eigen Adjudant.

We vroegen ons nog steeds af wat de bedoeling was van deze bijeenkomst. Toen zagen we een taart staan op de tafel, en het kwartje viel. En van de adelborsten is vandaag jarig! Na gezamenlijk voor hem gezongen te hebben wordt betrokkene gefeliciteerd door de commandant en de rest van de aanwezige staf.

De taart wordt bewaard voor later die dag. Mijn buddy, een ander buddypaar en ik gaan gelijk door naar de Longroom. We zijn uitgenodigd om in groepen van vier koffie te drinken met de officieren en de commandant. Na een lekker bakje koffie en koekje gaan we weer terug naar de TC, om het laatste uur van onze wacht af te maken.Terug naar de TC
De matrozen geven ons nog extra uitleg, die wij nodig hebben om onze leidraad uit te werken. Na de lunch zijn mijn buddy en ik gaan sporten en hebben we de leidraad verder uitgewerkt. Om 18:00 kwamen we met alle adelborsten samen, voor de dagelijkse bespreking met de Adjudant en onze begeleider vanuit het schip. In deze bespreking praten we over de gebeurtenissen die dag en worden er mededelingen gedaan.

Tijdens de bespreking gaat het alarm af, er is rook in het kombuis. Het blijkt om een brandoefening te gaan, en wij verhuizen naar een andere ruimte zodat de bemanning haar taken goed kan uitvoeren en wij verder kunnen gaan met onze bespreking.

Tips voor Bergen
Na de bespreking wordt de taart aangesneden door de jarige en geeft de Adjudant ons een paar laatste tips over het havenbezoek in Bergen dit weekend. Je kan goed merken dat iedereen veel zin heeft in het (voor de meeste) eerste havenbezoek.

Inmiddels is het al weer 19:40 en moeten mijn buddy en ik ons weer melden in de TC. De rollen worden omgedraaid, en de matroos, takenboeker en ik beginnen aan het rondje in het achterschip. Ik vind het indrukwekkend om de machinekamers van binnen te zien. Dit zijn ten slotte plekken waar de meeste mensen nooit komen en dit is voor mij ook een unieke kans. Na de wacht zijn we snel in gaan liggen, zodat we goed uitgerust zijn voor het aankomend weekend!

Adelborst Thomas

Meer blogs op Marineschepen.nl
<< Blog 19: Afwassen | Blog 21: Verjaardag >>

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen
Alle blogs bootjesreis 2015

Zr.Ms. De Ruyter