Marineschepen.nl
 
   
 

Richting Bergen - blog 21 bootjesreis 2015


Bericht geplaatst: 05-11-2015

Zr.Ms. De Ruyter is in de Oostzee voor een oefenreis. Aan aan boord zijn adelborsten Logistieke Dienst om nader kennis te maken met de marine. Desiree vertelt over de dag in aanloop van het eerste havenbezoek: Bergen (Noorwegen)!

dekschrobben
Adelborsten schrobben het dek. (Bron: NLDA)

Techniek
Samen met mijn buddy Thomas liep ik deze hele week met een aantal dienstgroepen mee. We liepen deze week ook volgens het zeewacht wachtsysteem. Wij hadden de wacht van 0800 tot 1200 en van 2000 tot 0000. Vanochtend waren we net als gisteren te vinden in de Technische Centrale. Daar wordt de wacht gestart met het controleren van alle systemen en vervolgens met het lopen van een ronde door de verschillende technische ruimtes, zoals de machinekamers. Ik heb samen met de matroos de 'ronde achter' meegelopen. Interessant om die immense machines te zien en meer te horen over hoe bijvoorbeeld drinkwater wordt gemaakt.Dek schrobben
Daarna werden alle adelborsten verwacht bij de nautische dienst omdat de dekken geschrobd moesten worden. We zouden namelijk in de middag de haven van Bergen binnenlopen en dan moet het schip er netjes uit zien. Ikzelf was ingedeeld bij het soppen van de midscheeps stuurboord. Daar werd mij gevraagd of ik met de brandslang de vlakke zijkanten van het schip wilde natmaken, zodat daarna met de schrobber schoongemaakt kon worden.

Ik had echter nog nooit zo'n brandslang in mijn handen gehad, laat staan gebruikt! Dus ik pakte die slang vast en draaide 'm helemaal open. Toen kwam er met zo'n grote kracht water uit, dat ik de slang bijna niet hield. Het water spoot in het rond, wat er volgens mijn mede-adelborsten erg grappig uit zag.Een paar uur later was het hele schip geboend. Ik vond het erg leuk mee om mee te helpen; het was heerlijk weer, we konden een beetje met water spelen en je zag ook echt resultaat van je werk.

Vervolgens konden we gelijk aanschuiven bij de lunch. We werkten snel een hapje naar binnen (uitgebreid tafelen aan boord zit er sowieso niet in), want we willen de aankomst in de haven zien. Er was al verteld dat deze erg mooi zou zijn. Dit was inderdaad het geval. Super!

aanloop Bergen
Prachtig uitzicht op de Noorse kust. (Bron: NLDA)

Bergen
Rond een uurtje of twee hadden we aangelegd in de haven en rond 1700 was het vastwerken. Dit houdt in dat vanaf dat moment een ieder vrij is in de beweging en van boord mag gaan. We besloten om eerst even een drankje te drinken in het Caf (Cafetaria, verblijf van de manschappen) om vervolgens een leuk tentje op de wal uit te zoeken voor een hapje eten. Helaas konden niet alle adelborsten mee, omdat wij net als de rest van de bemanning waren ingedeeld bij de reewacht (wachtlopen in een haven). Een aantal liep op vrijdag de wacht, een aantal op zaterdag en de rest op zondag, waaronder ikzelf.

aanloop Bergen
De aanloop naar Bergen. (Bron: NLDA)

Adelborst Desiree

Meer blogs op Marineschepen.nl
<< Blog 20: Verjaardag

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen
Alle blogs bootjesreis 2015

Zr.Ms. De Ruyter