Marineschepen.nl
 
   
 

De Zeven ProvinciŽn gevolgd door onderzeeboot (VIDEO)


Laatst aangepast: 25-05-2015

Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn was in 2001 bezig met de eerste proefvaarten. Het splinternieuwe Luchtverdediging- en Commandofregat (LCF) voer op de Noordzee toen het ongemerkt werd gevolgd door een Noorse onderzeeboot. Later werden de beelden door de Noren aan de Nederlandse marine overhandigd en die beelden staan nu op YouTube.


Zr.Ms. De Zeven ProvinciŽn werd gevolgd door een Noorse onderzeeboot.

Op 3 september 2001 begon het eerste Luchtverdedigings- en Commandofregat, De Zeven ProvinciŽn, met de proefvaart vanuit Vlissingen. Het LCF was mede dankzij de APAR en SMART-L radars vele andere marines jaren vooruit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat andere marineschepen graag het nieuwste Nederlandse fregat van dichtbij wilden bekijken. Zo kwam een Amerikaanse destroyer met hun helikopter langszij en later volgde de Russische destroyer Admiral Levchenko.Niemand op De Zeven wist echter dat zij bespied werden door een onderzeeboot. Dat was ook niet eenvoudig, omdat tijdens zo'n eerste reis de meeste sensoren en het combatmanagementsystemen doorgaans nog niet werken, laat staan dat zij actief aan het zoeken waren naar onderzeeboten. Maar de periscopen en radarmast van de Noorse sub werden ook niet waargenomen vanaf de brug.

Onderzeeboten zijn bij uitstek geschikt om op deze manier inlichtingen te verzamelen en doen dit werk met regelmaat. Maar die beelden worden zelden gepubliceerd. Gelukkig stuurde de Noorse marine dit keer het unieke filmpje naar De Zeven ProvinciŽn.

De beelden zijn waarschijnlijk gemaakt vanaf een Ulaklasse onderzeeboot.comments powered by Disqus

Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Google
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Dossiers overzicht

Gerelateerde artikelen
De Zeven ProvinciŽn
Ulaklasse