Marineschepen.nl
 
   
 

De Evertsen tijdens de inhuldiging in Amsterdam

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 01-05-2013

Hr.Ms. Evertsen vormde ťťn van de belangrijke bijdragen aan het militaire ceremonieel in Amsterdam tijdens inhuldiging op Koninginnedag. Het fregat arriveerde 's ochtends op het IJ als Hr.Ms. Evertsen met 101 saluutschoten. Daarna vond de ceremoniŽle naamswisseling naar Zr.Ms. Evertsen plaats. 's Avonds was het schip de aangever voor het driemaal blazen op de scheepshoorn na afloop van de Koningsvaart.Foto's 30 april
Marineschepen.nl stapte op 30 april via marinesleepboot Linge aan boord van Hr.Ms. Evertsen. Hieronder een korte impressie van de gebeurtenissen aan boord.

evertsen richting IJ
Hr.Ms. Evertsen rond acht uur 's ochtends in het Noordzeekanaal op weg naar Amsterdam. (Foto: J.M. Karremann/ Marineschepen.nl)

Aangetreden
Al vroeg stond de bemanning aangetreden. (Foto: J.M. Karremann/ Marineschepen.nl)

paradeerrol
(Foto: J.M. Karremann/ Marineschepen.nl)

aangetreden
Een mooie dag voor de marine. (Foto: J.M. Karremann/ Marineschepen.nl)

munitie
Op het dek tussen de schoorstenen en de SMART-L radar is alles gereed voor de 101 saluutschoten. (Foto: J.M. Karremann/ Marineschepen.nl)

saluut
Laden. (Foto: J.M. Karremann/ Marineschepen.nl)

saluut
Vuur! (Foto: J.M. Karremann/ Marineschepen.nl)

saluut
Amsterdam werd wakker geknald. (Foto: J.M. Karremann/ Marineschepen.nl)


Kanon 1... VUUR! Kanon 2... VUUR! (Beeld: J.M. Karremann/ Marineschepen.nl)

evertsen java
Hr.Ms. Evertsen meert af aan de Passengers Terminal te Amsterdam.(Foto: J.M. Karremann/ Marineschepen.nl)

valreep><br>
<em>De valreep met het oude kleed ligt klaar op het helidek. (Foto: J.M. Karremann/ Marineschepen.nl)</em><br><br>

<img src=
De bemanning van Hr.Ms. Evertsen staat aangetreden het is wachten tot Koningin Beatrix afstand doet van de troon. (Foto: J.M. Karremann/ Marineschepen.nl)

evertsen richting IJ
Trompetgeschal, Z.K.H. Willem-Alexander is koning. (Foto: J.M. Karremann/ Marineschepen.nl)

evertsen richting IJ
De predicaatswisseling van Hr.Ms. naar Zr.Ms. vindt plaats. Vanaf dat moment zijn alle Nederlandse marineschepen Zijner Majesteits schepen. (Foto: J.M. Karremann/ Marineschepen.nl)

evertsen Veemkade
Zr.Ms. Evertsen aan de Veemkade in Amsterdam. (Foto: J.M. Karremann/ Marineschepen.nl)

evertsen eerbewijs joelen
Het eerbewijs joelen wordt gebracht door de bemanning van Zr.Ms. Evertsen tijdens de Koningsvaart. (Foto: J.M. Karremann/ Marineschepen.nl)

Activiteiten Evertsen
0900 uur - Hr.Ms. Evertsen vuurt 101 saluutschoten af op het IJ en meert af aan de noordzijde van het Java-eiland
1030 uur - Predicaatswisseling Hr.Ms. naar Zr.Ms.
1945 uur tot 2130 uur - Koningsvaart op het IJ. Zr.Ms. Evertsen zal het Koninklijk paar ceremonieel begroeten en het sein geven voor het driemaal blazen van de scheepshoorns.

koningsvaart
Route Koningsvaart. (Bron: Amsterdam.nl)

101 saluutschoten
Amsterdam werd 's ochtends om 0900 wakker met 101 saluutschoten die over het IJ galmden. De saluutschoten werden niet afgevuurd met het 127mm kanon op de bak van het fregat, maar met speciale kleine kanons.

Saluutschoten worden uitsluitend afgevuurd op last van de Koning(in) of de Minister van Defensie. Deze worden afgevuurd met tussenpozen van 5 seconden. Bij de Koninklijke Marine zijn saluutschoten geen zeldzaamheid.
Saluutschoten worden afgevuurd als eerbewijs aan personen van hoge rang, aan de vlag van vreemde naties, wanneer een schip een buitenlandse rede bezoekt, of aan een vreemd oorlogsschip dat men passeert. Een bekende situatie waarbij een Nederlands marineschip saluutschoten afvuurt is bij binnenkomst in Willemstad (Curacao).

Voor de gouverneur van de Nederlandse Antillen en van Aruba worden echter 21 schoten gelost. Alleen voor de geboorte van een erfprins(es) der Nederlanden en een inhuldiging wordt 101 maal gevuurd. De laatste keer was dus bij de geboorte van prinses Amalia.Van Schotland via Den Helder naar Amsterdam
De saluutschoten kwamen dus van louter ceremoniŽle kanons, het fregat is echter wel gereed om echt met de wapens te vuren. Het schip is namelijk tot dit weekend nabij Schotland geweest, waar het heeft deelgenomen aan de grote internationale oefening Joint Warrior.

Evertsen marine
Hr.Ms. Evertsen in de Clyde, Schotland, waar het twee weken alle mogelijke oorlogsscenario's heeft geoefend tijdens de internationale oefening Joint Warrior. (Foto: JM Karremann/ Marineschepen.nl)

Op 29 april arriveerde het LCF weer in Den Helder voor een kort verblijf in de thuishaven en de laatste voorbereidingen. Vanochtend moest het schip op het IJ liggen.

evertsen in Den Helder
In de middag van 29 april werd de Evertsen gespot bij binnenkomst Nieuwe Haven te Den Helder. (Bron: @WalterKers)

Voor meer foto's zie de Marineschepen.nl-Facebookpagina.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
DossiersGerelateerde artikelen
Overzicht inhuldiging
Info Evertsen
Van Hr.Ms. naar Zr.Ms.
Willem-Alexander en marine