Marineschepen.nl
 
   
 

Marinefoto Maandag 17

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 07-02-2011

Marinefoto maandag
Het NAVO vlaggenschip Hr.Ms. Jacob van Heemskerck lijkt piepklein tussen twee Amerikaanse reuzen. Foto: US Navy

De kleine baas
Je zou het niet zeggen, maar het kleine dwergscheepje in het midden van de foto was in 2004 het vlaggenschip van dit NAVO-eskader bestaande uit meer dan 10 schepen. De kleine baas was niets minder dan het 130 meter lange Nederlandse L-fregat Hr.Ms. Jacob van Heemskerck, met aan boord de commandant van het NAVO-eskader commandeur Leon Bruin.Hr.Ms. Jacob van Heemskerck wordt op deze prachtige foto vergezeld door de 150 meter lange USS La Salle, een command ship en de 198 meter lange USS Emory S. Land. Het laatste schip is een ondersteuningsschip voor onderzeeboten van de Amerikaanse marine. Deze schepen deden mee in het kader van de oefening Majestic Eagle.

Commandeur Leon Bruin kreeg op 19 maart 2004 het commando over het NAVO-eskader Standing Naval Force Atlantic (STANAVFORLANT) overgedragen van zijn Britse collega commodore Richard Ibbotson. Behalve Nederlandse schepen, namen Deense, Noorse, Portugese, Britse, Duitse, Amerikaanse en Spaanse schepen deel. Zes maanden lang werd onder Nederlandse leiding geoefend en (in het kader van Operatie Active Endeavour) deelgenomen aan de strijd tegen internationaal terrorisme.

Hr.Ms. Jacob van Heemskerck was een L-fregat en voer van 1986 in Nederlandse dienst. De rol als vlaggenschip was het laatste wapenfeit van de F812. Het schip werd in 2004 uit dienst gesteld in verband met bezuinigingen en verkocht aan Chili.

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Als je foto's mailt verklaar je deze voorwaarden hebben gelezen en akkoord te zijn.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
L-fregatten

Van Heemskerck in Chili
Fregatten naar Portugal?