Marinefoto Maandag 30

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 30-05-2011

Marinefoto maandag
USS Fort Worth (LCS-3) wordt in december 2010 te water gelaten.

Golf van vernieuwing
Het Littoral Combat Ship (LCS) is vernieuwend voor de Amerikaanse marine. De US Navy was op zoek naar meer, kleinere en goedkopere schepen die in de kustwateren (littorals) de strijd aan kunnen gaan met licht bewapende tegenstanders.Uniek in het aankoopproces was dat Lockheed Martin en General Dynamics ieder 2 schepen mochten bouwen volgens hun ontwerp, waarna 1 ontwerp definitief werd gekozen. Uiteindelijk kon de Amerikaanse marine niet kiezen en werd besloten om van beide ontwerpen 10 schepen te bouwen.

Met de Freedom klasse (waar Fort Worth er één van is) is Lockheed Martin op veel punten vernieuwend geweest. De schepen moeten veel verschillende taken kunnen verrichten, waaronder onderzeebootbestrijding, mijnenbestrijding, oppervlakte oorlogvoering, inlichtingen verzamelen, patrouilles, operaties met special forces en transport. Dat vereiste behoorlijk wat creativiteit van de ontwerpers. De schepen kunnen aan de hand van modules steeds voor specifieke taken worden ingericht. Ze zijn overigens licht bewapend, maar hebben een topsnelheid van 47 knopen (waar fregatten meestal net onder de 30 zitten en de Nederlandse Holland klasse niet meer dan 20 knopen gaat).

Vernieuwing levert echter ook nieuwe uitdagingen op. Het LCS project kent ook problemen, zo werden de schepen veel duurder dan oorspronkelijk gepland. In februari 2011 werd voorlopig het dieptepunt bereikt toen in de stalen romp van het eerste LCS scheurde; een meter onder de waterlijn ontstond een scheur van 15 centimeter. Het lek werd gedicht en de Freedom voer richting haven. Ook in het najaar van 2010 werden scheurtjes ontdekt.Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Als je foto's mailt verklaar je deze voorwaarden hebben gelezen en akkoord te zijn.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
Duidelijkheid over LCS