Marineschepen.nl
 
   
 

Marinefoto Maandag 39

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 05-09-2011

Marinefoto maandag
Directe confrontatie tussen een kruiser van de Ticonderoga klasse (l) en een fregat van de De Zeven Provinciën klasse (r). Het NAVO vlootverband SNMG1 neemt na 5 maanden samenwerken in de Indische Oceaan afscheid van de Amerikaanse collega's. (Foto: US Navy, 2007)

Versus
Als je zegt: "kruiser versus fregat", zeg je "groot versus klein". Dat klopt ook wel, al kan deze foto je even op het verkeerde been zetten. Hier zien we USS Normandy een kruiser van de Ticonderoga klasse naast Hr.Ms. Evertsen varen.

Het is dan toch opvallend om te zien dat beide schepen ongeveer even groot blijken te zijn. Vergelijk bijvoorbeeld de twee boegen met elkaar. Ook de brug van de Normandy is veel krapper dan die van de 16 jaar jongere Evertsen. Terwijl we echt een fregat naast een kruiser zien.Maar zie je de Ticonderoga's op zee, zonder een ander schip in de buurt voor vergelijking. Dan lijken ze juist weer veel groter dan ze daadwerkelijk zijn. En dat is goed te verklaren. Bekijk de foto's hier maar eens. De hoge opbouw en laag gangboord zorgen voor totaal andere verhoudingen; de romp is zo laag dat als je het schip op een foto of door een verrekijker ziet, het echt reusachtig lijkt.

Hoe zit het nu echt? Vooropgesteld zijn de schepen van de De Zeven Provincien klasse eigenlijk veel te groot om fregatten te noemen en zijn het eerder destroyers. De Ticonderoga's zijn wel enorme schepen: 173 meter lang en waterverplaatsing van 9500 ton, 30 meter langer en 3000 ton zwaarder dan een LCF. Dat is een groot verschil, maar op deze foto niet te zien. Immers, deze foto is van voren genomen en de Nederlandse fregatten zijn bijna 1 meter breder dan de Amerikaanse kruisers. Dus, de Tico's zijn een stuk groter dan een fregat (incl LCF'en) maar niet zo groot als ze van een afstand lijken.Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Als je foto's mailt verklaar je deze voorwaarden hebben gelezen en akkoord te zijn.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
De Zeven ProvinciŽn
Ticonderoga

Evertsen op piratenjacht