Marinefoto Maandag 47

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 21-11-2011

Marinefoto maandag
Hr.Ms. Jacob van Heemskerck in juni 2003. (foto: PO2 Klaus-Dietmar Gabbert, NAVO)

Van Heemskerck, de eerste
Jacob van Heemskerck werd na zijn dood vereerd als zeeheld. Dat was nooit eerder in de Nederlandse geschiedenis voorgekomen.
Met de première van de film Nova Zembla van Reinout Oerlemans, zal Van Heemskerck opnieuw een primeur hebben. Nova Zembla is namelijk de eerste Nederlandse bioscoopfilm met een (hetzij latere) marine-held in de hoofdrol.

De 29-jarige kloeke zeeman Van Heemskerck was kapitein van het schip dat expeditieleider Willem Barentsz "om de Noord" moest brengen. De Amsterdammer (in de film gespeeld door de bijna 20 jaar oudere Victor Reinier) leidde de terugkeer toen de expeditie in 1596 strandde in een nogal koude maar beroemde Overwintering op Nova Zembla. Willem Barentsz was inmiddels omgekomen. Hierna volgden nog vele andere reizen naar vooral de Oost. Die reizen waren warmer, maar niet minder gevaarlijk.Van Heemskerck was na al die avonturen een zeeheld geworden. Maar de marine was nog niet echt in beeld. Dat kwam pas toen hij in januari 1607 werd "geheadhunt" door de zeemacht voor een aanval op de Spaanse marine. In april 1607 wist vice-admiraal Van Heemskerck de Spaanse vloot bij Gibraltar te verrassen. Zijn kleinere schepen vernietigden de totale vijandelijke vloot van 31 schepen. Jacob van Heemskerck werd tijdens de zeeslag zelf echter ook dodelijk getroffen en zijn avontuur bij de marine was -net als die van Piet Hein- vrij kort.

De verering van de gesneuvelde zeeheld was groot, en voor het eerst. De vice-admiraal kreeg een praalgraf in de Oude Kerk te Amsterdam. Al in 1642 werd een eerste marineschip naar hem vernoemd, waarna nog vier schepen deze naam kregen. Het meest recente schip dat de naam Jacob van Heemskerck droeg, was het L-fregat van de gelijknamige klasse uit 1986.De foto van deze maandag toont Hr.Ms. Jacob van Heemskerck in 2003 als vlaggenschip van Standing Naval Force Mediterranean, het voormalige NAVO-eskader in de Middellandse Zee. Het schip was weer in Spaanse wateren, waar de naamgever bijna 400 jaar eerder zijn laatste adem uitblies.Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Als je foto's mailt verklaar je deze voorwaarden hebben gelezen en akkoord te zijn.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
L-fregatten
Heemskerck als baas