Marinefoto Maandag 55

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 16-01-2012

Marinefoto maandag
Sea Skua wordt gelanceerd in 1990. Twee minuten nadat de radar je schip (op 15 km afstand) heeft waargenomen, komt deze 150 kilo zware raket door je scheepshuid naar binnen zeilen. (Foto: BAe)

Zeejager
In 1990 demonstreerde het toenmalige British Aerospace (BAe), nu BAE Systems, een nieuwe variant op een bewezen anti-scheepsraket. De raket was net als het oorspronkelijke wapen vernoemd naar de zeevogel "jager" ("skua" in het Engels). Deze eerste Sea Skua's waren ontwikkeld om gelanceerd te worden vanaf kleine helikopters als de Lynx. Toen de Sea Skua's in 1983 in productie werden genomen, had de Britse marine met testversies (!) van het wapen al successen geboekt: in 1982 had het Argentijnse schepen uitgeschakeld tijdens de Falkland Oorlog.Ongeveer 8 jaar later vond BAe het tijd voor een nieuwe stap. De surface to surface missile (SSM) variant zag het licht. In de zomer van 1990 -vlak voor de Golfoorlog- was alles gereed voor de test vanaf de Verifier, het 20 meter lange testvaartuig dat BAe had laten bouwen. Op 12 km afstand werd het doel waargenomen met de radar, had de Sea Skua in de canister een lock-on en ramde even later dwars door de roos met een snelheid van Mach 0,8. De test was een succes en BAe had een nieuw product gelanceerd voor kleine marines die grote tegenstanders wilden dwarszitten met hun kleine bootjes.

Ondanks de successen van de air launched variant in de Golfoorlog, gingen de verkopen niet heel soepel. Sterker, slechts één partij had interesse. De marine van Koeweit stelde eind jaren '90 Combattante fast patrol boats in dienst met Sea Skua's. Verder bleef het succes uit.


De film van de lancering!Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Kijk dan ook even naar deze voorwaarden.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
Britse Lynx