Marinefoto Maandag 64

Bookmark and Share
Door: Bas Flipse
Laatst aangepast: 19-03-2012


Marinefoto maandag
Een groot deel van USS New Orleans wist terug te keren na de strijd. (Foto: US Navy)

Drijfvermogen
Vandaag een bijzondere foto van de zware kruiser USS New Orleans. De oplettende kijker ziet dat er iets ontbreekt op deze foto; na een torpedotreffer moest dit schip 50 meter van haar boeg achterlaten in Iron Bottom Sound. Over drijfvermogen gesproken.

Eind november 1942 waren de Amerikanen op het eiland Gualdalcanal aan de winnende hand. De Japanse troepen op het eiland zaten zeer dringend om voorraden als voedsel, munitie en medicijnen verlegen. De Keizerlijke Marine probeerde het leger uit de brand te helpen door de inzet van kleine snelle groepen torpedojagers, die zich in het duister van de nacht dicht onder de kust waagden, voorraden en troepen afzetten, om er vervolgens weer vandoor te gaan.De Amerikanen probeerden deze bevoorrading te stoppen met een eskader bestaande uit vier zware kruisers, n lichte kruiser en zes torpedojagers. Toen door dit eskader in de nacht van 30 november 1942 een eskader van tien Japanse torpedojagers werd waargenomen, zetten de Amerikaanse torpedojagers op last van Admiraal Carleton Wright de aanval in. Hun torpedos misten echter allemaal hun doel, en het zware geschut van de kruisers richtte zich door miscommunicatie allen op hetzelfde schip (dat onder al dit geweld al snel werd uitgeschakeld). De Japanse schout-bij-nacht Tanaka was verrast, maar liet zijn eskader direct bijdraaien en lanceerde een vernietigende torpedoaanval op de Amerikanen.

Vijf minuten later werd als eerste USS Minneapolis getroffen. New Orleans voer achter haar en was nu gedwongen uit te wijken waardoor ze in de baan van een torpedo kwam te liggen. De torpedo trof haar precies onder haar munitieruim en kerosinetanks met een zware explosie als gevolg. Door de magazijnexplosie werd de 50 meter boeg vr de tweede geschutskoepel afgescheurd. Door de vaart die het schip nog had schuurde de nu zinkende boeg langs de volledige lengte van de kruiser; met nog meer schade aan haar romp en bakboord schroefblad als gevolg.

Opmerkelijk genoeg hielden de waterdichte schotten het en door effectieve tegenmaatregelen van de bemanning werd de kruiser voor de ondergang behoed. Dat het schip voor lange tijd was uitgeschakeld moge geen verrassing heten. De Marinefoto van deze maandag toont het schip kort na de slag met de zware schade aan haar boeg zichtbaar. Na elf dagen voer het schip langzaam achteruit naar een dok voor de installatie voor een tijdelijke boeg, waarmee het terugvoer naar de Verenigde Staten voor uiteindelijke reparatie. Pas een jaar later was USS New Orleans weer inzetbaar.

De slag bij Tassafaronga trof niet alleen USS New Orleans; ook Minneapolis moest na een torpedotreffer haar boeg missen, Pensacola kwam stil te liggen na een treffer in haar machinekamer en Northampton zonk na twee torpedotreffers. Hoewel dit een tactische Japanse overwinning was, was de strategische overwinning toch voor de Amerikanen; de Japanse jagers waren er niet in geslaagd de troepen op het eiland te bevoorraden. De vis werd echter duur betaald; de US Navy, die op dat moment toch al zo krap in haar schepen zat, moest voorlopig vier kruisers missen.Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Kijk dan ook even naar deze voorwaarden.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
Slag in Javazee