Marinefoto Maandag 66

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 02-04-2012

Marinefoto maandag
Hier kwam de bom uit! (Foto: HMS Broadsword/ Royal Navy)

D'r in - d'r uit
Vandaag (2 april 2012) dertig jaar geleden viel ArgentiniŽ de Falkland eilanden binnen. Na een hevige strijd onder water, boven water, in de lucht en op land eindigde de oorlog ruim twee maanden later op 14 juni 1982. De Argentijnen gingen er onder de leiding van de heersende dictatuur met volle overtuiging in, maar werden er met veel moeite door de Britten weer uit geduwd.De Britse marine had tijdens het conflict veel moeite met de Argentijnse luchtmacht. De vliegtuigen brachten veel schade toe aan de vloot. Ondanks dat de luchtmacht zelf veel helikopters en vliegtuigen verloor (100 stuks), wist het 7 Britse schepen tot zinken te brengen. Met een handjevol Exocet kruisvluchtwapens, werd de meeste schade destijds veroorzaakt met ouderwetse bommen.

Argentijnse Skyhawks, Etandards en Daggers vlogen hard en laag richting hun doelen, tenminste als ze wisten te ontsnappen aan de Harrier vliegtuigen van de Royal Navy die de eerste verdedigingsschil vormden. Doordat ze zo laag vlogen konden ze moeilijker geraakt worden door raketten van de schepen, maar hun bommen hadden ook minder effect; zeker in het begin ontploften ze daardoor niet of te laat.

Op 25 mei 1982, de nationale feestdag van ArgentiniŽ, vielen twee Skyhawks HMS Coventry (Type 42 destroyer) en het Type 22 fregat HMS Broadsword aan. De computers aan boord van de Broadsword liepen vast en de piloot van een Skyhawk gooide z'n bom af. Het was een vreemd gezicht, maar doordat de vliegtuigen zo laag hun bommen afwierpen stuiterden ze vaak over het water als een steentje over een meer. Soms stuiterden ze dan ook over een schip heen.
Deze bom trof doel en zeilde precies onder het helidek via de zijkant van het fregat naar binnen. Maar door apparatuur, wanden of iets anders ketste het 500 kilo zware ding omhoog en schoot door het helidek weer naar buiten. En passant werd de neus van de Lynx helikopter meegenomen en belandde de bom met een sierlijke boog in zee. Resultaat: wat schade, een opmerkelijk verhaal en 0 gewonden.Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Kijk dan ook even naar deze voorwaarden.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
HMS Coventry zinkt